fbpx

Discussies over kankerverwekkende stof in chips

Pringles zouden “het meest giftige product in blik” en “een van de meest giftige bewerkte voedingsmiddelen die je kunt eten” zijn, zo beweren websites als Yoo.rs en Bewust-zijn.nl. Pringles zouden gevaarlijk zijn, omdat ze de volgens de berichten kankerverwekkende stof acrylamide bevatten. Er zit inderdaad acrylamide in Pringles, maar het chipsmerk is daar zeker niet uniek in. Ook koffie, koekjes, patat en crackers bevatten acrylamide. Volgens het Voedingscentrum in Nederland is het “bijna onmogelijk om acrylamide te vermijden”.

Acrylamide wordt gevormd tijdens het verhitten van zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en granen. De chemische reactie waarbij acrylamide ontstaat, zorgt bijvoorbeeld voor het smakelijke korstje op je cake of de goudgele kleur van je frietjes. Acrylamide ontstaat al bij bakken of frituren bij temperaturen van hoger dan 120 graden.

Onderzoek bij dieren wijst erop dat acrylamide de kans op kanker verhoogt. Bij mensen wordt acrylamide in voeding gelinkt aan drie soorten kanker: nierkanker, eierstokkanker en baarmoederlichaamkanker. Het is alleen nog niet helemaal zeker of acrylamide bij mensen echt kankerverwekkend is. Onderzoeken naar acrylamide laten niet altijd dezelfde resultaten zien.

Hoewel het nog niet helemaal bekend is wat de effecten van acrylamide zijn, adviseerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) om de hoeveelheid acrylamide in eten zo veel mogelijk te verlagen.