fbpx

Directoraat Cultuur wil goed beeld inheemse talen in Suriname

Het directoraat Cultuur wil een goed beeld hebben van hoe het gesteld is met de inheemse talen in ons land om te komen tot vaststelling van de spelling/ documentatie en behoud.

2019 is het Jaar van de Inheemse Talen. UNESCO heeft dit jaar uitgeroepen om aandacht te vragen voor het belang van authentieke, originele talen van inheemse bevolkingen.

Tijdens het jaar wordt er voorlichting gegeven en worden er acties opgezet om uitstervende talen in leven te houden. In verband met het jaar van de Inheemse Talen heeft het directoraat Cultuur op initiatief van de afdeling Cultuur Studies dinsdag een awareness day georganiseerd. Het doel was om de kennis te delen over de Inheemse cultuur, talen, drachten en culinair.

BEKIJK OOK
Narcotica Brigade doet verschillende drugslocaties aan

Talen spelen een cruciale rol in het dagelijks leven van alle mensen. Via talen verankeren mensen niet alleen hun geschiedenis, tradities, geheugen, unieke manieren van denken, zin en expressie, maar bouwen ze ook hun toekomst op.

Ondanks hun immense waarde blijven talen over de hele wereld echter in een alarmerend tempo verdwijnen vanwege verschillende factoren. Velen van hen zijn inheemse talen.

Als reactie op deze bedreigingen heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) een resolutie aangenomen over ‘Rechten van inheemse volkeren’, die 2019 verkondigt als het Internationale Jaar van de Inheemse Talen.