fbpx

Directeur van der San vindt kop “Regering legt rechterlijke macht in de watten” misleidend

GFC NIEUWS- In Bakana Tori veegde directeur Eugene van der San van het Kabinet van de President de vloer aan met een “misleidende kop” in de media.

“Als u dat zo leest, betekent het dat de regering de rechtelijke macht vertroetelt of verwent, maar dat betekent dat de rechterlijke macht geen aanspraak maakt op wat daar staat,” haalt van der San aan.

De regering heeft voorstellen gedaan om de salarissen van de rechterlijke macht fors op te trekken, staat onder meer in het desbetreffend bericht.

Van der San zegt dat deze kwestie afgelopen week in de staatsraad is goedgekeurd en was sinds juni voorbereid.

“Ik weet het, omdat het bij mij is voorbereid. Wij hebben het initiatief voorbereid. Men heeft het doorgestuurd om politiek mee te bedrijven. Men zou dan willen zeggen dat de president de rechters wil omkopen voor de zaak van 8 december. Alles wat men doet, is gericht tegen de regering maar meer tegen de president want het is de president die men weg wilt, legt van der San uit.”

Hij doet uit de doeken dat er in 2015 een staatsbesluit is goedgekeurd. Een jaar ervoor, in 2004, was een ontwerpwet voorbereid op het Kabinet en vervolgens doorgestuurd naar De Nationale Assemblee (DNA).

Anticiperend op die wet die moest komen bij staatsbesluit van 2015 nummer 48 en 49 zijn de bezoldigingen van zowel de staande als de zittende magistratuur herzien, zegt van der San verder.

BEKIJK OOK
Politie regio West houdt most wanted- verdachte Romie aan

Hij legt uit dat die herziening gebaseerd was op een verhoging die was toegekend aan de ambtenaren.

De bezoldiging moet bij wet worden geregeld en heeft nu geen enkele koppeling met de bezoldiging van de ambtenaren. “Wij hebben onder de regering van president Bouterse voor de eerste keer bij staatsbesluit ook de bezoldiging gecorrigeerd, omdat de wet op zich laat wachten. Dat was nodig omdat er een verhouding bestond of bestaat tussen de bezoldiging van de rechterlijke macht en de uitvoerende macht.”

“Men is bezig met constante misleiding in dit land. Men wil er gewoon politiek mee te bedrijven. Wij hebben juni de zaak weer opgepakt en twee nieuwe staatsbesluiten opgemaakt die door de Staatsraad zijn goedgekeurd.”

Volgens van der San hebben ook de leden van de Staatsraad een verhoging gehad.

“Het punt is dat men schrijft dat de regering de rechterlijke macht in de watten legt. Weet u wat dat betekent?”

Van der San vindt dat men deze zaak bewust heeft laten uitlekken om te doen overkomen als zou de president proberen om de rechters om te kopen.