fbpx
Dip in economie tot nu toe geschat op 2.8%

GFC NIEUWS- De dip in de economie door COVID-19 is tot op dit moment voor dit jaar geschat op 2.8%.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, die een beeld gaf van de macro-economische impact tot zo ver, spreekt van een behoorlijk verlies aan belastingen.

De 2.8% heeft als resultaat een enorme afname van de overheidsinkomsten. Daartegenover staat dat de overheidsuitgaven voor bijna 33% uit de lonen en salarissen bestaan; voor 33% aan subsidies en transfers; aan kapitaalsuitgaven 16%; rentebetalingen 9% en operationele kosten. De eerste schattingen van de overheidsafname liggen rond de 40-50%. Echter hoopt de regering dat de economie zich verder kan gaan oppakken.

Om de slagen van de crisis op te vangen is er een Noodfonds van SRD 400 miljoen bij wet vaststelt. Daarenboven komt er ook Productiefonds van SRD 300 miljoen. Het Noodfonds dient als overbruggingssteun aan de getroffen personen en bedrijven en volgens minister Hoefdraad verhoogt dit de uitgaven drastisch. “Als er een zware wissel is op de staat is er ook een zware wissel op het bedrijfsleven en het personenverkeer”, aldus de bewindsman. De staat heeft echter de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het brood op tafel komt.

Aanpak gezondheidssector belangrijk element

Minister Hoefdraad merkte op dat de aanpak in de gezondheidszorg een belangrijk element is geweest in het feit dat COVID-19 tot nu toe goed onder controle is gehouden.

Deze aanpak van de gezondheidszorg begon niet in januari, maar direct na de zware crisis van 2015-2016 waarbij honderden miljoenen gepompt zijn in de gezondheidszorg. Dit heeft een zekere weerbaarheid met zich meegebracht en met het vrij deskundig managen van de crisis heeft deze aanpak ons land behoed van de enorme schaal waarop COVID-19 is uitgebroken in andere landen en landen die heel dicht bij ons zijn.

Nu de zaak onder controle is, is het aldus minister Hoefdraad, tijd om na te gaan wat het andere menselijk leed is, de zware wissel op de economische bedrijvigheid en de besteedbare inkomens.

Meer nieuws

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…