fbpx

Dikke mensen gaan eerder dood door Covid-19 en andere ziekten

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- Dikke mensen gaan net als diegenen met diabetes, een verhoogde bloeddruk en bejaarden veel eerder dood door Covid- 19 en hebben bovendien een ernstiger ziekteverloop.

Uit een Engelse studie onder ruim 17.000 patiënten is gebleken dat de kans op overlijden door Covid- 19 significant groter is bij mensen met een hoger BMI. Dikke mensen die bovendien een verhoogde bloeddruk hebben en aan diabetes lijden, lopen een nog veel groter risico.

Het beste is om te zorgen voor een normaal gewicht en vetpercentage. Dat is niet alleen gezonder, maar geeft meer overlevingskans bij Covid-19. Ook vergroot overgewicht de kans op het krijgen van kanker, suikerziekte, hypertensie, hypogonadisme -lage hormoonwaarden- en volgens recent onderzoek BPH (vergrote prostaat) en veel andere fysieke en mentale klachten”, legt een ervaren internationaal gediplomeerde afslankexpert van Constantin uit aan GFC Nieuws.

Volgens de Constantin expert is het in deze moeilijke coronaperiode, waarbij mensen veelal de hele dag thuis zijn, het beste om alternatieven te zoeken om veel meer te bewegen.

“Ga niet de hele dag in huis zitten of liggen. Dat is niet gezond. Probeer heel veel te lopen buiten om het huis, bij voorkeur in de zon om genoeg vitamine D aan te maken! Vitamine D maak je aan door voldoende in de zon te gaan en is erg belangrijk voor de weerstand! Ga ook vaker tuinieren in de zon, gebruik je trap, indien je die thuis hebt veel vaker en doe verschillende oefeningen zoals push ups en kniebuigingen met iets zwaars in de handen”, adviseert de expert verder.

Om het lichaam zoveel mogelijk gezond en sterk te houden is dagelijkse beweging essentieel. Het gaat om dagelijks genoeg bewegen, gezond eten, voldoende ontspanning en goed en voldoende slapen.

“In deze periode waarin het gevaar op een besmetting met het potentieel dodelijke coronavirus op de loer ligt, is het erg belangrijk om de lichamelijke weerstand op een hoog niveau te brengen. Voldoende slapen speelt samen met beweging, gezonde voeding, zonlicht en ontspanning –stressreductie– daarbij ook een belangrijke rol”.

BEKIJK OOK
Bee: Nog veel verdeeldheid onder Afro-Surinamers

“Een gebrek aan goede kwaliteit diepe slaapuren zorgt al heel snel voor een verminderde weerstand. Hierdoor is het lichaam minder goed in staat om bijvoorbeeld virusbesmettingen en andere ziekten tegen te gaan. Mensen die onvoldoende slapen worden dus eerder ziek en doen er ook langer over om beter te worden”.

Tijdens een goede nachtrust, er moet dan wel sprake zijn van een gezonde en diepe slaap, krijgt het immuunsysteem een sterke boost. Volgens de expert van Constantin worden er dan stoffen aangemaakt die ervoor zorgen dat het immuunsysteem wordt hersteld en versterkt.

“Ik adviseer al mijn clienten om die reden te zorgen voor een goede slaaphygiëne. Slaap 7.5 tot 8 uren in een volledig donkere kamer, dus zonder blauw of andersoortig licht. Ook de temperatuur moet aangenaam zijn, niet te warm of extreem koud, zo rond de 21 tot 23 graden is ideaal”.

“Het is ook belangrijk om een paar uur voor het slapen gaan goed tot rust te komen door bijvoorbeeld een leuk boek te lezen en alle stress van de dag achter je te laten. Maak alle elektronica uit”.

De Constantin -expert zegt verder dat meerdere gerandomiseerde internationale onderzoekingen hebben aangetoond dat een acuut slaapgebrek in verband wordt gebracht met een sterk verminderde weerstand. Een chronisch tekort geeft daarenboven een grotere kans op overgewicht, diabetes evenals hart- en vaatziekten.

Benadrukt wordt dat veel mensen ook ongezond eten, drinken en leven. “Het gebruik van suiker, suikerhoudende dranken/ voeding -geraffineerde koolhydraten- raad ik af. Ook het gebruik van alcohol en tabaksproducten is absoluut niet raadzaam en ronduit slecht. Stop maar liever direct met roken en sterke drank. Drink liever gewoon water uit de kraan”.

“Kies bij voorkeur voor veel soorten groenten gecombineerd met kip, zeevis, eieren, witte ongesuikerde yoghurt, olijfolie, avocado, kersen en verschillende soorten noten zoals amandelen, walnoten, voldoende water en dergelijken”, aldus de Constantin- deskundige.