Dikke mensen gaan eerder dood door coronavirus, experts maken zich grote zorgen

GFC NIEUWS- Niet alleen personen ouder dan 55 jaar lopen meer risico om te overlijden na een besmetting met het coronavirus. Dikke personen, jong en oud, hebben een significant grotere kans om vroegtijdig te sterven als ze besmet raken met het virus. 

Michael Osterholm, een Amerikaanse internationaal gerespecteerde professor op het gebied van infectieziekten, zegt dat er in China veel meer doden zouden zijn te betreuren. Het voordeel dat zij echter hebben is dat er niet veel dikke Chinezen in de besmette gebieden wonen. Maar in westerse landen is er bij bijna de helft van de bevolking sprake van overgewicht. Dat brengt een dodelijk gevaar met zich mee. Ik maak mij daar wel grote zorgen over” stelt de topexpert.

Niet alleen personen die te dik zijn (obesitas) kunnen eerder sterven door het coronavirus. Ook ouderen, mensen met suikerziekte (diabetes type 1 en 2), hoge bloeddruk, rokers, kanker, een zwak immuunsysteem evenals hart- en longpatiënten.

“Wij staan pas aan het begin van de grote ellende, pijn, het lijden en verdriet. Dit gaat de komende maanden alleen maar erger worden en veel mensenlevens opeisen. Er zullen veel personen beademd moeten worden en de IC – units van de ziekenhuizen zullen zwaar overbelast worden”, is de prognose van Osterholm.

“De gevolgen van een besmetting met het coronavirus zijn 10 tot 15 keer erger in vergelijking met de ergste griep die ooit op onze planeer heeft geheerst. Wij moeten de desastreuze gevolgen die het coronavirus met zich meebrengt helemaal niet onderschatten”, stelt hij verder.

In Suriname zijn er nog geen besmettingsgevallen met het coronavirus bekend. Intussen hebben verscheidene ondernemers een beroep gedaan op de Surinaamse regering om alle vliegvluchten uit Europa per direct stop te zetten, de verkiezingen met een jaar uit te stellen en alle scholen tot nader order te sluiten.

Een Chinese eigenaar van een bekende supermarkt in Paramaribo is er stellig in. “De gevolgen voor Suriname kunnen dramatisch zijn als het coronavirus zich hier verder gaat verspreiden. Dat zal een nog grotere negatieve impact hebben op de nu al zwakke economie, dan de maatregelen die wij voorstellen”, zegt hij aan GFC Nieuws.

Klik op de link voor de interview met professor Michael Osterholm >> https://www.youtube.com/watch?v=E3URhJx0NSw

Lees hieronder meer over professor Michael Osterholm>>

Michael Osterholm is an internationally recognized expert in infectious disease epidemiology. He is Regents Professor, McKnight Presidential Endowed Chair in Public Health, the director of the Center for Infectious Disease Research and Policy (CIDRAP), Distinguished Teaching Professor in the Division of Environmental Health Sciences, School of Public Health, a professor in the Technological Leadership Institute, College of Science and Engineering, and an adjunct professor in the Medical School, all at the University of Minnesota.

Overige berichten