fbpx
Dikan feliciteert binnenland met conceptwet grondenrechten

GFC NIEUWS- Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft het binnenland in het bijzonder gefeliciteerd met de ontwerpwet houdende ‘Wet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken’.

Hij nam het document dinsdag in ontvangst uit handen van Wensley Misiedjan, voorzitter van het Management Team Grondenrechten (MT).

Conform de opdracht van minister Dikan aan Misiedjan bij diens installatie in november 2018 moest hij samen met het MT en drie technische commissies per eind september de ontwerpwet af hebben.

“Ik kan u zeggen dat dankzij de nieuwe benadering, we stappen vooruit hebben kunnen maken,” aldus de bewindsman. Hij herhaalde zijn opmerking bij de installatie van het MT, namelijk dat we als natie nog nooit eerder zo dichtbij een oplossing van het grondenrechtenvraagstuk zijn gekomen. “Nu, bijna een jaar later, zijn we nóg verder gekomen,” benadrukte de bewindsman.

Minister Dikan sprak zijn erkentelijkheid uit over de wijze waarop het traditioneel gezag van alle inheemse en tribale volken zich volledig heeft ingezet om op dit punt te komen. Hij noemt hun bijdrage vanaf het begin van dit proces uitzonderlijk.

Zijn dank ging ook uit naar maatschappelijke en alle andere groepen die op welke wijze dan ook een bijdrage hebben geleverd. Het MT heeft in het traject, naast de traditionele leiders, ook consultaties gehouden met talrijke groepen, het bedrijfsleven, politieke partijen, overheids- en rechterlijke instanties.

John ‘Lesina’ Sintanie, hoofdkapitein en afgevaardigde van granman Bono Velantie van de Ndyuka stam, zegt ‘hartstikke blij’ te zijn met het resultaat. “Het was niet makkelijk, maar het is er eindelijk,” aldus de hoofdkapitein.

Hij heeft alle 51 parlementariërs opgeroepen om vóór deze wet te stemmen als het daarop aankomt. “Ik zal persoonlijk opletten, ik wil zien wie en wie ertegen zal stemmen”, aldus de hoofdkapitein.

Sintanie waarschuwde dat hij consequenties zal verbinden aan volksvertegenwoordigers en partijen die zich tegen deze wet verzetten. “We weten bij voorbaat dat wij van het binnenland ook niet op die mensen zullen stemmen,” aldus de dignitaris.

Theo Jubitana, kapitein en voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) spreekt van een markant moment in de eeuwenoude strijd van inheemsen om hun collectieve rechten in ere te herstellen.

De VIDS-voorzitter heeft het parlement opgeroepen niet te veel te sleutelen aan het ontwerp. “Dit is iets dat wij zelf als gemeenschappen hebben geformuleerd. Het kan dat sommige dingen anders geschreven moeten worden, maar niet dat het parlement zodanige aanpassingen gaat plegen waardoor de hele gedachte erachter uit context raakt,” aldus Jubitana, een van de voorvechters van de collectieve grondenrechten van inheemsen in Suriname.

Hij wacht vol spanning op het moment dat het ontwerp ter discussie zal zijn in het parlement. De minister moet het concept nu begeleiden naar de Raad van Ministers, voordat het bij de president belandt.

MT-voorzitter Misiedjan heeft bij de overhandigingsceremonie een beknopte toelichting gegeven van de inhoud van de conceptwet.

Het document bevat regelingen die naast de wettelijke erkenning van de collectieve grondenrechten van inheemse en tribale volken, ook de demarcatie en de bevoegdheden van het traditioneel gezag en Free Prior Informed Consent (FPIC) regelt.

FPIC omvat het recht van inspraak van de inheemse en tribale volken op besluitvormingen, die van invloed kunnen zijn op hun woongebieden en hun leefwijzen.

Meer nieuws

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…