fbpx

Digitale conferentie “Het beheer van de Marowijnerivier” een feit

GFC NIEUWS- De Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Meteorologische Dienst, de Waterloopkundige Dienst en De Surinaamse Waterleiding Maatschappij zijn enkele van de instituten die vanwege hun expertise deelgenomen hebben aan de workshop “Het beheer van de Marowijnerivier”.
Reeds langer dan drie jaren komen landen als Frans-Guyana, Frankrijk, Brazilië en Suriname bij elkaar om het beheer van de Marowijnerivier te evalueren. Dit jaar werd de workshop vanwege covid-19 op woensdag 22 juli 2020 gehouden via een zoom-meeting vanuit het Universiteitscomplex.
Projectcoördinator Riad Nurmohamed, nu ook minister van Openbare Werken, benadrukte tijdens de workshop dat het bij dezen gaat om een grensrivier die al geruime tijd wordt bedreigd, waarbij de gezondheidszorg en het milieu een zorgwekkende trend hebben aangenomen.
Suriname en Frans-Guyana zouden in een normale situatie in deze periode van het jaar bij elkaar komen maar wegens de Covid-19-omstandigheden is fysiek bezoek niet mogelijk. Er is daarom besloten, mensen die onderdeel zijn van dit project, voornamelijk de belangrijkste personen van de desbetreffende instituten uit te nodigen om deel te nemen aan de videoconferentie.
Voorafgaand aan het project zijn onder andere de basisgegevens van de Marowijnerivier verzameld. Vervolgens is er een plan uitgezet voor de monitoring van de gezondheid en het milieu. Over de Marowijne rivier zijn er enkele monitoring stations geplaatst die data verschaffen over onder andere het waterniveau en de kwaliteit van het water op een bepaalde plek. De workshop is bedoeld om na te gaan als men tevreden is met de data en de meetstations en in hoeverre er behoefte bestaat om meer monitoring stations te plaatsen in de rivier. Data is belangrijk, om zo beleid te formuleren en deze uit te voeren.
Bij een volgende bijeenkomst zal worden gesproken over hoe de data gebruikt kan worden om een beleid te kunnen formuleren voor de regeringen, zoals de aanpak voor milieu en kwikvervuiling en zuivering van drinkwater voor de dorpsbewoners. De eerste meetresultaten hebben uitgewezen dat het water zeer ernstig vervuild is, wat eerder ook al bekend was gemaakt door andere studies.
Tevens opent dit een wereld voor studenten, want die komen in aanraking met dure data, in het bijzonder de high-technology. Beleidsmakers van de desbetreffende ministeries kunnen nu te allen tijde een kijkje nemen van wat er in het gebied van de rivier gebeurd. Het project zal rapporten publiceren voor de beleidsmakers, zodat ook zij maatregelen kunnen treffen. Volgens de minister kan de Marowijnerivier niet zo worden gelaten.
Het ultieme doel is uiteindelijk dat er oplossingsmodellen door deskundigen worden aangedragen en ter uitvoering aangeboden aan de regering.

OOK INTERESSANT
Update: Man die na zware mishandeling werd overreden in ziekenhuis overleden, drie verdachten aangehouden