Diepere dimensie relatie India en Suriname met staatsbezoek president Kovind

“Met dit bezoek is er een diepere dimensie gekomen tussen de relatie India – Suriname”. Dit zei president Desiré Bouterse dinsdag aan het NII kort nadat hij een telefonisch onderhoud had met de president van India, Ram Nath Kovind, die onlangs een officieel staatsbezoek bracht aan ons land.

India en Suriname hebben een zeer historische band. Echter wordt volgens president Bouterse dit bezoek niet alleen bekeken vanuit een historisch perspectief, maar heeft het ook te maken met de wijze waarop er aan de zuid-zuid-relatie een hardere en concretere inhoud wordt gegeven. Het staatshoofd benadrukte verder dat het er uiteindelijk om gaat dat beide landen uit deze relatie economische voordelen halen ten faveure van hun bevolking.

Op de vraag als de uitnodiging van de Indiase president een politieke stunt is, geeft president Bouterse aan dat we in de politiek zijn voor beterschap van de bevolking en niet voor een show van ons zelf. “Wanneer we praten over een zuid – zuid-relatie en wederzijds voordeel, dan is het mijn plicht om voor de Surinaamse bevolking hier inhoud aan te geven”, sprak het staatshoofd.

President Bouterse verklaarde verder dat wij door middel van dit bezoek duidelijk kunnen zien dat er een win-winsituatie kan zijn voor zowel Suriname als India. Dat is volgens het staatshoofd wat het politieke uiteindelijk inhoudt.

Bouterse werd wederom door Kovind uitgenodigd voor een tegenbezoek aan India. Het staatshoofd sprak zijn dank uit aan de Surinaamse burgers die de regering hebben ondersteund en dat dit alles als Surinamers mogelijk hebben gemaakt.(GFC)