fbpx
Diarree-veroorzakende super bacterie evolueert en verspreid zich in ziekenhuizen

GFC NIEUWS- Een diarree-veroorzakende super bacterie is geëvolueerd en verspreid zich in ziekenhuizen.

Vanwege genetische veranderingen is de bacterie ‘Clostridium difficile’ moeilijk te bestrijden, blijkt uit een nieuwe studie.

De bacterie overleeft nu op een suikerrijk Westers dieet.

Clostridium difficile is een staafbacterie die veel voorkomt in de darmen, maar daar doorgaans geen problemen veroorzaakt. Bij 80% van de pasgeborenen en bij 9% van de volwassenen is deze bacterie aantoonbaar in de ontlasting.

De bacterie is weliswaar een veroorzaker van diarree en darminfecties, vooral in ziekenhuizen. Door antibioticagebruik is de weerstand van ziekenhuispatiënten lager en daardoor kan Clostridium difficile gemakkelijk een infectie veroorzaken.

Diarree is het meest voorkomende ziekteverschijnsel. Vaak gaat het samen met koorts, buikpijn of buikkrampen. Een milde tot matig ernstige infectie duurt ongeveer 20 dagen. De ziekte kan ook ernstiger verlopen en dan kan bloed bij de ontlasting zitten. Door de diarree bestaat het gevaar van uitdroging.

Na behandeling kan de ziekte weer terugkomen, en het kan dan lastig zijn om de infectie opnieuw te behandelen. Kinderen jonger dan 2 jaar krijgen bijna nooit een darminfectie door Clostridium difficile.

De bacterie vormt sporen die langdurig kunnen overleven. De sporen kunnen tegen hitte, bevriezing, droogte, alcohol, en huishoud schoonmaakmiddelen.

De sporen kunnen zich verspreiden via de patiënten zelf, maar ook via het personeel, toiletten, beddengoed, meubilair en gebruiksvoorwerpen. Een goede hygiëne is belangrijk om verspreiding te voorkomen.

In de thuissituatie is bij een goede toilethygiëne het risico op verspreiding tussen gezonde gezinsleden te verwaarlozen.

Meer gezondheidsnieuws

Spruitkool goed voor bloedvaten

GFC NIEUWS- Het British Journal of Nutrition publiceerde deze week een studie van dokter Lauren Blekkenhorst waaruit blijkt dat Spruitkool (Brusselse spruiten) de kans op…

Meer bacteriën op afstandsbediening dan wc-bril

GFC NIEUWS- Een afstandsbediening is een grote bron van bacteriën, waarschuwen wetenschappers. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Verspreiding coronavirus neemt af, zegt WHO

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe coronavirusinfecties loopt terug in China, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van nieuwe medische rapporten. Dikke mensen slanken het makkelijkste…

Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de…