fbpx

Diarree doodt 1.5 miljoen kinderen per jaar

Wereldwijd is 88% van de gevallen van diarree te wijten aan onveilig drinkwater, ontoereikende sanitaire voorzieningen of onvoldoende hygiëne. Deze gevallen resulteren in 1,5 miljoen sterfgevallen per jaar. De meeste dodelijke slachtoffers zijn kinderen, zegt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

Diarree omvat enkele ernstige ziekten, zoals als cholera, tyfus en dysenterie. Onderzoek heeft aangetoond dat de handen wassen met zeep het aantal infecties bij kinderen jonger dan vijf jaar met 50% kan verminderen. Ook is gebleken dat het beschikbaar stellen van zeep op school het schoolverzuim als gevolg van diarree met 30 procent kan doen afnemen.

Bron van bacteriën

Uitwerpselen (ontlasting) van mensen of dieren is een belangrijke bron van bacteriën, zoals Salmonella, E. coli O157 en norovirus. Zij kunnen diarree veroorzaken en sommige luchtweginfecties verspreiden, zoals adenovirus en mond- en klauwzeer. Dit soort ziektekiemen kan op handen komen nadat mensen het toilet gebruiken of een luier verwisselen, maar ook op minder voor de hand liggende manieren, zoals na het aanraken van rauw vlees met onzichtbare hoeveelheden dierenontlasting erop.

Een enkele gram menselijke uitwerpselen – ongeveer het gewicht van een paperclip – kan één miljard ziektekiemen bevatten. De ziektekiemen kunnen ook op handen komen als mensen een voorwerp raken, dat deze ziekteverwekkers bevat, wanneer iemand er op hoest of niest of wanneer het wordt aangeraakt door een ander besmet object.

Wanneer deze ziektekiemen op handen komen en niet van de handen af worden gewassen, dan kunnen ze van persoon op persoon worden overgedragen en mensen ziek maken.

Met zeep bacteriën verwijderen

Handen wassen voorkomt ziekten en de verspreiding van infecties naar anderen. De handen wassen met zeep verwijdert bacteriën en helpt infecties te voorkomen, want:

– mensen raken vaak hun ogen, neus en mond aan zonder het zelf te beseffen. ziektekiemen kunnen via de ogen, neus en mond in het lichaam komen en ons ziek maken.

OOK INTERESSANT
Na 11 jaar weer jachtopzienersopleiding

– ziektekiemen kunnen via ongewassen handen op voedsel en drinken komen, terwijl mensen ze bereiden of consumeren.

– ziektekiemen van ongewassen handen kunnen worden overgebracht op andere voorwerpen, zoals stoel- en tafelleuningen, tafelbladen of speelgoed, en vervolgens worden overgebracht naar de handen van een ander.

Het verwijderen van bacteriën door de handen te wassen helpt diarree en luchtweginfecties voorkomen en kan zelfs huid- en ooginfecties helpen voorkomen.

Overdracht van griep voorkomen

Voedseltechnoloog Ricky Stutgard zegt dat handhygiëne een belangrijke rol kan spelen in bijvoorbeeld het voorkomen van griep.

“Wanneer je grieperig of verkouden bent, dan ga je met je handen naar je neus. Als je mensen gaat aanraken en deze mensen gaan met hun ongewassen hand naar hun mond of neus of oren, waar de slijmvliezen zijn, dan kunnen ze zichzelf of anderen infecteren. Wanneer we praten over influenza en griep, dan moeten we meteen denken aan handhygiëne en moeten we ervoor zorgen dat je anderen niet besmet door onvoldoende de handen te wassen. In geval van griep wil ik de mensen ook gelijk adviseren om liever wegwerp towels te gebruiken. En geen zakdoek, want bij een zakdoek ben je eigenlijk steeds bezig jezelf te infecteren. Dat noemen we zelfinfectie. Je zult ook zien dat wanneer je zakdoeken gebruikt, je veel langer ziek blijft dan wanneer je een towel gebruikt”, aldus Stutgard.

De voedseltechnoloog zegt verder dat de samenleving kritisch moet zijn en blijven als het gaat om voedselveiligheid. “Als we constateren dat er ergens onvoldoende rekening wordt gehouden met voedselveiligheid en handhygiëne, dan moeten we het doorgeven aan de desbetreffende instanties en aan de gemeenschap, zodat de instanties kunnen optreden en de gemeenschap zichzelf kan veilig stellen.”(GFC)