fbpx

Diabetesmedicijn gelinkt aan verminderd risico op dementie

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens een studie die onlangs is gepubliceerd in het open-access tijdschrift BMJ Open Diabetes Research & Care, wordt het gebruik van het diabetesmedicijn dat bekend staat als glitazonen geassocieerd met een 22% lager risico op dementie.

Glitazonen zijn vaak bekend als thiazolidinedionen of kortweg TZD’s en zijn een oudere klasse van type 2 diabetes geneesmiddelen.

Volgens de onderzoekers kunnen deze medicijnen dementie effectief voorkomen bij personen met een hoog risico met milde tot matige diabetes type 2, en het kan nu de moeite waard zijn om ze prioriteit te geven in toekomstige klinische onderzoeken om te bepalen of ze kunnen worden hergebruikt.

BEKIJK OOK
Verband gevonden tussen luchtvervuiling en doodgeboren baby's, vooral in arme landen

Na ten minste 1 jaar medicamenteuze behandeling was het gebruik van een TZD alleen geassocieerd met een 22% lager risico op dementie door welke oorzaak dan ook, vergeleken met het gebruik van metformine alleen.

In het bijzonder werd het geassocieerd met een 11% lager risico op de ziekte van Alzheimer en een 57% lager risico op vasculaire dementie.

Gezien het feit dat vaatziekten het risico op de ziekte van Alzheimer verhogen, kunnen TZD’s ook helpen om dementie en de ziekte van Alzheimer gedeeltelijk te verminderen door hun gunstige effecten op het vasculaire systeem, zeggen de onderzoekers.