Onderzoek: ‘diabetes tijdens zwangerschap gelinkt aan risico hart- en vaatziekten’

GFC NIEUWSREDACTIE- Een nieuwe studie geeft aan dat diabetes tijdens de zwangerschap het risico op hartaandoeningen kan verhogen.

De studie, gepubliceerd in ‘Circulation: Journal of the American Heart Association’, suggereert dat vrouwen met een voorgeschiedenis van diabetes tijdens de zwangerschap (zwangerschapsdiabetes) twee keer zoveel kans hebben om op middelbare leeftijd calcium te ontwikkelen in de slagaders van het hart – een sterke voorspeller van hartaandoeningen – zelfs als een gezonde bloedsuikerspiegel vele jaren na de zwangerschap werd bereikt.

Uit de prospectieve analyse bleek dat vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes een tweemaal zo hoog risico hadden op verkalking van de kransslagader, of ze nu een gezonde bloedsuikerspiegel hadden, pre-diabetes of diabetes type 2.

Van de vrouwen met eerdere zwangerschapsdiabetes ontwikkelde 36 procent pre-diabetes en 26% ontwikkelde diabetes type 2, vergeleken met 35% en 9% van de vrouwen zonder voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes, meldt IOL.