Dholak masterclasses in Suriname

Van 25 juni tot en met 29 juni worden er masterclasses voor de Dholak verzorgd door Soerin Ramkhelawan, gecoördineerd door Sociaal-culturele en sportvereniging (SCSV) SEWA. Dholak is een van oorsprong Indiaas slaginstrument, welke het meest wordt gebruikt bij Hindoestaanse bands in Suriname, Nederland, Guyana, Trinidad, Jamaica, Fuji, Maleisië en andere landen met Indiase diaspora, uiteraard ook in INDIA.

Ondertussen maakt ook westerse muziek steeds meer gebruik van de dholak en het gerelateerde tablá-slaginstrument.

Soerin is een vermaarde dholakspeler in Nederland en begon reeds op 5-jarige leeftijd te spelen. Hij speelt vooral de niet-gebruikelijke semi-klassieke stijlen en niet alleen de bekende catni (chutney) stijl, alhoewel hij die natuurlijk ook beheerst en zelfs een eigen sub-catni stijl heeft ontwikkeld.

De masterclasses verzorgt hij pro deo, vanwege zijn drang om ook de bijna vergeten slagen te delen met zijn collega-dholaki’s in Suriname, zodat er met veel meer variatie kan worden gespeeld. Met de dholak kan men meer dan wat er nu wordt gepresenteerd.

SCSV SEWA zal daarna voor de gemotiveerden lessen verzorgen met 2 lokale Dholakscholen, zodat wij in de toekomst meerdere Dholak-masters als Soerin kunnen hebben.(GFC)