fbpx
Dhiradj Ramsamoedj maakt kunstwerk voor Franse ambassade

Onlangs ontving beeldend kunstenaar Dhiradj Ramsamoedj de speciale opdracht een kunstwerk te vervaardigen voor de Franse ambassade. De kunstenaar koos ervoor zijn werk uit te voeren in de inmiddels kenmerkende techniek van zijn bekende ‘Flexible man’ sculpturen.

Deze techniek, waarbij het werk opgebouwd wordt uit duizenden verschillende kleine stukjes textiel, gebruikte Ramsamoedj tevens voor het werk (grote Anansi spin) dat hij vervaardigde tijdens zijn residency bij ‘Cité internationale des Arts’ in Parijs vorig jaar.

Voor de Frans ambassade vervaardigde Ramsamoedj een wandsculptuur van textiel met als titel: Togetherness.

Het werk staat symbool voor de gemeenschappelijke culturele band tussen Suriname en Frans-Guyana. De twee landen worden zoals de buren die zij zijn, naast elkaar afgebeeld, en de vorm van het werkstuk wordt dan ook bepaald door de buitenste contouren van de grenzen van de twee samengevoegde landen.

Het grillige oppervlak van de vele kleurrijke stukjes stof, lijkt wel een luchtfoto van het gemeenschappelijke tropisch regenwoud, maar symboliseert in dit geval volgens Ramsamoedj het gevarieerde ‘culturele oerwoud’ van beide landen.

De twee gestileerde handvormen die midden in het werkstuk naar elkaar toe reiken, staan symbool voor twee broeders die elkaar trachten te vinden op het culturele vlak. Vandaar dat voor de handen voornamelijk cultureel relevante stukjes textiel zijn gebruikt.

Ramsamoedj: “Suriname en Frans-Guyana zijn landen in ontwikkeling, en ontwikkeling brengt verlichting met zich mee. Dit wordt symbolisch weergegeven met de spetters reflectorverf die ik op het werk heb aangebracht. We zijn nog niet zo ver in onze ontwikkeling, vandaar dat deze spetters van verlichting niet overheersen in het werk.”

Ramsamoedj mocht zijn werkstuk op dinsdag 28 november 2017, in de Franse ambassade, overhandigen aan de Franse ambassadeur, Antoine Joly.(GFC)

Meer nieuws

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…