Dhiradj Ramsamoedj maakt kunstwerk voor Franse ambassade

Onlangs ontving beeldend kunstenaar Dhiradj Ramsamoedj de speciale opdracht een kunstwerk te vervaardigen voor de Franse ambassade. De kunstenaar koos ervoor zijn werk uit te voeren in de inmiddels kenmerkende techniek van zijn bekende ‘Flexible man’ sculpturen.

Deze techniek, waarbij het werk opgebouwd wordt uit duizenden verschillende kleine stukjes textiel, gebruikte Ramsamoedj tevens voor het werk (grote Anansi spin) dat hij vervaardigde tijdens zijn residency bij ‘Cité internationale des Arts’ in Parijs vorig jaar.

Voor de Frans ambassade vervaardigde Ramsamoedj een wandsculptuur van textiel met als titel: Togetherness.

Het werk staat symbool voor de gemeenschappelijke culturele band tussen Suriname en Frans-Guyana. De twee landen worden zoals de buren die zij zijn, naast elkaar afgebeeld, en de vorm van het werkstuk wordt dan ook bepaald door de buitenste contouren van de grenzen van de twee samengevoegde landen.

Het grillige oppervlak van de vele kleurrijke stukjes stof, lijkt wel een luchtfoto van het gemeenschappelijke tropisch regenwoud, maar symboliseert in dit geval volgens Ramsamoedj het gevarieerde ‘culturele oerwoud’ van beide landen.

De twee gestileerde handvormen die midden in het werkstuk naar elkaar toe reiken, staan symbool voor twee broeders die elkaar trachten te vinden op het culturele vlak. Vandaar dat voor de handen voornamelijk cultureel relevante stukjes textiel zijn gebruikt.

Ramsamoedj: “Suriname en Frans-Guyana zijn landen in ontwikkeling, en ontwikkeling brengt verlichting met zich mee. Dit wordt symbolisch weergegeven met de spetters reflectorverf die ik op het werk heb aangebracht. We zijn nog niet zo ver in onze ontwikkeling, vandaar dat deze spetters van verlichting niet overheersen in het werk.”

Ramsamoedj mocht zijn werkstuk op dinsdag 28 november 2017, in de Franse ambassade, overhandigen aan de Franse ambassadeur, Antoine Joly.(GFC)

Overige berichten