fbpx
Dharm Mungra: Politiek heeft economie ontwricht

Het politiek beleid van de afgelopen decennia heeft geleid tot een nagenoeg complete ontwrichting van onze economie, zegt de coördinator van het Mega Front, Dharm Mungra.

Politieke patronage, economische onzekerheid, etnisch emplooi, onveiligheid, corruptie en betalingsonvermogen en willekeur van de overheid hebben volgens hem geleid tot uitzichtloosheid bij de stakeholders in onze economie.

Wanneer wij er vanuit gaan dat Suriname een financieel economisch probleem heeft, moeten wij eerst de oorzaak daarvan nagaan en wat daaraan gedaan zou kunnen worden, meent Mungra.

“Wij zijn als land geconfronteerd met een nijpende en chronische financieel-economische situatie waarbij aangetekend dient te worden dat wij primair een politiek probleem hebben waarbij onze niet rooskleurige economie een directe gevolg is van de politiekvoering in ons land”, haalt Mungra aan.

Geen enkel land ter wereld heeft volgens hem zo een gigantisch overheidsapparaat dat meer dan 50% van het arbeidspotentieel huisvest.

Omdat de overheid zodoende geen geld overhoud voor de benodigde infrastructuur kan het bedrijfsleven maar weinig werkgelegenheid scheppen.

“Als klap op de vuurpijl zien we een vertrouwenscrisis ontstaan in de financiële wereld welke onacceptabel is maar waarover de monetaire autoriteiten in alle talen zwijgen terwijl in andere landen allang koppen zouden vallen. Ik doel op de megafraude affaire bij de DSB welke absoluut niet als een incident mag worden afgewenteld”, haalt hij verder aan.

Monetaire reserve
Onze monetaire reserve is meer dan gehalveerd, maar hoeveel keren kan je de dollar kunstmatig blijven fourneren zonder dat dit door het buitenland wordt opgemerkt en kredieten gaan uitblijven, vraagt de politicus. We lopen volgens hem zodoende de kans te geraken in de greep van het westerse IMF voor deviezenhulp.

Het afschuiven van alle schuld op de daling van opbrengsten uit onze commodity’s, aardolie en goud, is daarbij maar een achterhaald en zwak argument omdat deze tendens ruim tevoren voorspelbaar was.

Onze politieke beleidsmakers hebben volgens Mungra echter de tering niet naar de nering gezet maar tegen beter weten in een zeer onverantwoord en populistisch uitgavenbeleid gehanteerd. “Wij zijn als land daarom niet primair met een economisch maar met een politiek probleem opgescheept. Het is de politiek zelf die de problemen heeft veroorzaakt”.

Mungra noemt onder meer: 1) het niet betalen van dienstverleners, 2) het voeren van een onveiligheid bevorderend beleid, 3) een verzorgingsstaat is leuk op papier maar niet verantwoord in een periode van economische teruggang. Dit terwijl zelfs de rijke landen nu hun sociale programma’s aan terugdraaien zijn.

De richting die wij in deze situatie moeten opgaan is in de visie van het Mega Front:
1) Begrotingsdiscipline om de economie langzaam weer aan te zwengelen, 2) het bevorderen van particuliere investeringen, 3) daarnaast zullen de duurzame sektoren zoals de ICT, de dienstensector, de toerisme en de agrarische sektoren effectief moeten worden gestimuleerd.

Tenslotte zegt Mungra dat een economische crisis zich nooit zelf oplost, maar het zijn onze politieke keuzes die dat doen.

Meer nieuws

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…