fbpx

Deze signalen kunnen wijzen op een ijzertekort

IJzertekort is een van de meest voorkomende voedingstekorten en vooral vrouwen lopen een groter risico. IJzer is cruciaal voor het produceren van hemoglobine, een proteïne dat rode bloedcellen zuurstof helpt vervoeren door het lichaam, en een tekort kan tot bloedarmoede leiden. Zonder ijzer hebben we dus een probleem. Het belangrijkste signaal van een tekort is een uitgeput gevoel, maar er zijn nog een aantal andere symptomen.

1. Je bent vaak ziek
Zoals hierboven gezegd, zorgt ijzer ervoor dat rode bloedcellen zuurstof vervoeren en vooral de toevoer naar de milt is daarbij belangrijk. Het is immers een van de belangrijkste plekken waar infecties worden tegengegaan. Mensen met een ijzertekort zijn dan ook vaak ziek omdat ze er simpelweg vatbaarder voor zijn.

2. Haaruitval
IJzertekort, zeker wanneer het evolueert naar volwaardige bloedarmoede, kan haaruitval veroorzaken.

BEKIJK OOK  Steeds meer vrouwen die weinig zin hebben in geslachtsgemeenschap gebruiken TOMBA

3. Zin in vreemde dingen
Niet alleen zwangere vrouwen hebben zin in vreemde dingen. Het kan ook een verborgen symptoom zijn van een tekort aan ijzer. Vooral een onverklaarbare trek in krijt, klei, slijk en papier komen vaak voor.

4. Rusteloze benen
Ongeveer 15 procent van de mensen met rusteloze benen (restless leg syndrome) hebben een tekort aan ijzer, volgens John Hopkins Medicine. Hoe lager de ijzerwaarden, hoe erger de symptomen.

5. Veranderingen aan je huid en tong
Als je tong opgezwollen is en eerder zacht van textuur in plaats van ‘korrelig’, kan ook dat wijzen op een ijzertekort. Daarbovenop geeft hemoglobine een rode kleur aan ons bloed en dus ook aan onze huid.