fbpx

Deze 7 dingen kun je eten tegen menstruatieklachten

Volgens onderzoek kan je menstruatiepijnen verlichten door je tegoed te doen aan enkele snacks.

1. Water

Sowieso moet je elke dag voldoende water drinken. Om te hydrateren en goed door te spoelen. Als je te weinig water drinkt, functioneert je lichaam niet optimaal. De pijn neemt toe en je energielevel en humeur gaan erop achteruit. En bij een tekort aan vocht wordt het bloed dat je lichaam tijdens de menstruatie verlaat ook nog eens dikker, waardoor alles langer duurt (en daarmee ook de pijn). Dus tijdens deze periode mag je best 3 glazen per dag extra drinken.

2. Calcium

Eigenlijk onmisbaar tijdens je ongesteldheid. Onderzoek laat zien dat het die vreselijke krampen en het opgeblazen gevoel vermindert. Ook geeft het je humeur een kleine boost en is het goed voor je concentratievermogen. En dit vind je dus niet alleen in melk, yoghurt en kaas (leef je ook nog eens langer), maar vooral ook in amandelen, broccoli, paksoi en bladgroenten.

3. Vezels

Dat opgeblazen gevoel is mega irritant. Dat heeft deels te maken met je spijsvertering, en die is weer afhankelijk van vezels. Om daar extra van binnen te krijgen, kun je het beste wat porties amandelen, appels, artisjok, bonen, bramen, chiazaad, kaki fruit, zoete aardappel en volkoren producten eten.

OOK INTERESSANT
Langdurig luieren in combinatie met te weinig bewegen maakt ongelukkig

4. IJzer

Als je heftig menstrueert kan dat bloedarmoede veroorzaken door ijzertekort. En dat leidt weer tot vergeetachtigheid, slechte concentratie, vermoeidheid en mood swings. Maar ook als je gewoon normaal menstrueert, is het goed om ijzerrijke producten te eten. Dat zijn bonen, lams- en rundvlees, pure chocolade, bladgroente zoals spinazie, noten, zonnebloempitten en tofu.

5. Magnesium

Carolyn Dean, medisch onderzoeker, legt uit dat vrouwen zoveel behoefte hebben aan chocola als ze ongesteld zijn door de magnesium die erin zit. Volgens wetenschappers helpt dit menstruatieklachten als hoofdpijn en krampen te verlichten. Magnesium zit ook ook in avocado’s, bananen, bonen, pure chocola, vis, bladgroenten, noten, zaden en yoghurt.

6. Omega-3 en vitamine B12

Even opladen hoor. Want ja, die menstruatieweek is serieus pittig. Neem daarom een extra eitje, lijnzaad, noten, vis en zeevruchten, zaden en yoghurt.

7. Vitamine D

Onmisbaar om je humeur een oppepper mee te geven, maar een tekort hiervan kan ook zorgen voor een onregelmatige cyclus. En omdat je met die krampen en hoofdpijn misschien niet altijd zin hebt om naar buiten te gaan, kun je het ook halen uit visolie(capsules), melk en eigeel.