Deskundigen pleiten voor wereld zonder diesel

Het Nederlandse Longfonds pleit dan ook voor een wereld zonder diesel. Mensen die jarenlang werken in dieselrook, zoals buschauffeurs en garagepersoneel, krijgen volgens het Longfonds vaker longkanker, COPD, astma en hartziekten. Dat blijkt uit stukken van de Gezondheidsraad. “We moeten afscheid nemen van het dieseltijdperk”, vindt het Longfonds dan ook. “Niemand wil ziek worden door de lucht die je inademt. Ook niet op de werkplek”, aldus een woordvoerder.

Volgens experts is de stikstofdioxide (NO2) van dieselauto’s een van de grote boosdoeners. Wat veel allergische mensen niet weten, is dat het vervuilende stikstofdioxide (NO2) dat wordt uitgestoten door dieselauto’s hun lijden verergert omdat het de agressiviteit van het stuifmeel merkbaar verhoogt.

De dieselmotor ligt al langer onder het vergrootglas. Enkele jaren terug bleek al dat plattelandskinderen en kinderen uit de Derde Wereld nauwelijks allergieën ontwikkelen. Men dacht dat het met het opgroeien met een teveel aan hygiëne te maken had. Maar de dieselmotor en in mindere mate de benzinemotor blijken als een katalysator te werken op de schadelijkheid van de pollen.

Ook in de longen wordt schade aangericht. De ultrafijne deeltjes die vrijkomen bij de verbranding van diesel kunnen door hun kleine formaat gemakkelijk in de longen terecht komen. De deeltjes kunnen de longwand beschadigen en ontstekingen veroorzaken, waardoor het natuurlijke afweersysteem van de longen verzwakt raakt. Mensen die dieseluitlaatgassen inademen, kunnen hierdoor sneller een allergie voor bijvoorbeeld huisstof of graspollen ontwikkelen.