Deskundigen gaan in op euro- en dollarproblematiek

KennisKring houdt dinsdag een discussieavond over onze euro- en dollarproblematiek.

Als gastsprekers zullen optreden: Winston Ramautarsing, ontwikkelingseconoom tevens voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname en Swami Girdharie, ontwikkelingseconoom en ook bestuurslid van de VES.

Sinds er euro 19.5 miljoen in beslag is genomen door Nederland, is er een schaarste aan US dollars ontstaan bij zowel de banken als de cambio’s. Recent is de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname naar Nederland afgereisd om de zaak op te lossen.

Enkele aanhoudingen met grote valutabedragen leren dat het lucratief is om euro’s in het buitenland te wisselen en grote winsten te maken. Het Surinaamse ondernemerschap heeft het erg moeilijk. Advocaten zij nu ingeschakeld om middels een rechtsproces de euro 19.5 miljoen terug te krijgen.

De Bankiersvereniging heeft ook zijn zegje gedaan. De cambiohouders zijn moe als zwarte schaap uitgemaakt te worden. De VES heeft suggesties aangedragen om uit de valutarecessie te geraken.

Ondanks grote delen van de samenleving nog steeds niet aan de US dollars kunnen komen en ook hoge percentages moeten betalen aan bankkosten lijkt de zaak geen einde te hebben. Daarom heeft KennisKring gemeend de VES uit te nodigen hun visie te presenteren.

Overige berichten