fbpx
Desi Bouterse en de economie van Suriname

Suriname, switi Sranan. ‘Paramaribo, stad van harmonische tegenstellingen’ is de titel van een publicatie van Cynthia Mc Leod en Hennah C. Draaibaar.

Tegenstellingen in heel Suriname: in bevolkingsgroepen, in bouwstijlen, in religies, in technologie, in economie. Er is geen land vergelijkbaar met Suriname; een land dat behoort tot de 20 rijkste ter wereld als het gaat om bodemschatten. Toch wordt Suriname nog bestempeld als ‘derde wereldland’ en ‘ontwikkelingsland’. Een Nederlandse politicus heeft het zelfs een ‘bananenrepubliek’ genoemd.

Eerlijk is eerlijk, ondanks haar rijkdom kampt Suriname toch met een grote populatie van mensen die dagelijks worstelen om rond te komen. ‘Working two Jobs’ is geen uitzondering.

Zelfstandig leven is voor de meeste jongeren bijna onmogelijk, door torenhoge huren en onbetaalbare koopwoningen. Dat heeft grote gevolgen voor het toekomstperspectief voor jongeren en kan zelfs het arbeidsethos onderuit halen; waarom heel hard werken als er toch geen zicht op een eigen stek is? ‘Ik blijf thuis wonen’, is een veelgehoorde uitspraak.

De Surinaamse politiek staat al jarenlang onder druk. De waarde van de SRD is een veelgehoord onderwerp van gesprek. De V7 roept “de regering Bouterse is niet in staat het land tot economische bloei te brengen”. Roepen vanaf de zijlijn is gemakkelijk, maar concreet goed doortimmerd beleid uitzetten en dit vooral uitvoeren in een land met een “beschadigd” verleden, is een heel ander verhaal.

Regering Bouterse heeft in de eerste regeerperiode vooral de misstanden, die veroorzaakt zijn door de vorige regering, hersteld en bijgesteld. In vijf jaar is weliswaar veel gebeurd, maar men kan niet verwachten dat plannen volledig uitgerold zijn en alles op orde is.

In al de jaren dat de VHP samen met de NPS regeerde is er, ondanks de miljardensteun van Nederland, geen duurzame economische ontwikkeling geweest. Het land is in verval geraakt. Regering Bouterse heeft zonder de Nederlandse steun in korte tijd veel bereikt. Bouterse: “Als we zien dat een land met zoveel rijkdom toch nog zoveel armoede en achterstand kent, dan betekent dat dat we het jarenlang fundamenteel fout hebben gedaan.”

Desi Bouterse is een man met visie, die zich terdege bewust is van het belang van een sterke nationale munt, maar die ook als geen ander weet dat er eerst moet worden gezaaid alvorens te oogsten. Dat betekent nu investeren om later te renderen.

Uit harde cijfers blijkt dat Suriname het helemaal niet zo slecht heeft gedaan de afgelopen jaren. Het Bruto Binnenlands Product (BBP) geeft aan wat de totale geldwaarde is, van alle geproduceerde goederen en diensten. Het BBP van Suriname bedroeg in 2010 SRD 11,1 miljard. Deze groei zet zich in 2014 gestaag voort. Er wordt dan ook verwacht dat dit doorzet in 2015 tot SRD 19,5 miljard. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is ook de inflatie onder controle en beheersbaar.

De regering Bouterse is verantwoordelijk voor de afschaffing van schoolgeld, invoering van naschoolse opvang, verhoging van de kinderbijslag, verbetering van de pensioenvoorziening, verhoging en verbetering van sociale voorzieningen waaronder de Algemene Ouderdomsvoorzieningsfonds (AOV), invoering basisverzekering en gratis gezondheidszorg voor kinderen tot 16 jaar en mensen vanaf 60 jaar. Wat te denken van de sociale woningbouw, waardoor het schijnbaar onbereikbare nu wel mogelijk is voor de minder bedeelden.

De participatie, reorganisatie en controle van goudconcessies is een ander voorbeeld van overheidsinspanningen, waardoor de opbrengst van de schatkist in de nabije toekomst zal toenemen. Hierdoor kunnen grote investeringen plaatsvinden, die bijdragen aan een sterkere economie en leiden tot vergroting van de welvaart voor alle Surinamers. Er zijn sterke aanwijzingen dat er olie voor de kust van Suriname is. Er wordt momenteel op verschillende plaatsen geboord. Oliebronnen kunnen van onschatbare waarde zijn en bijdragen aan een enorme ontwikkeling van ons land.

De landbouw en veeteelt wordt nieuw leven ingeblazen en door de sterk verbeterde infrastructuur kunnen Surinaamse producten efficiënt worden vervoerd voor handel en export.

In de komende regeerperiode zal de regering Bouterse haar beleid en werkzaamheden continueren. Hierbij wordt gerekend op een bijdrage van alle Surinamers. Immers, een ieder heeft de verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van ons land.

Met elkaar de schouders er onder om met trots de wereld te laten zien waartoe Surinamers in staat zijn. Een ding is zeker… de regering Bouterse heeft een onmiskenbaar ‘geloof in eigen kunnen’. Alleen als wij, Surinamers, geloof hebben in eigen kunnen, zullen wij in staat zijn om op eigen kracht het land economisch tot bloei te brengen.

Desire Delano Bouterse Fanclub
[email protected]
www.ddb.sr
www.facebook.com/desirebouterse

Meer nieuws

Schuldenlast Suriname ruim US$ 3 miljard

GFC NIEUWS- De totale binnenlandse en buitenlandse schulden zijn ongeveer US$ 3 miljard. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

10% solidariteitsheffing ingaande 1 september

GFC NIEUWS- Ingaande 1 september 2020 zal een 10% solidariteitsheffing wordt geïntroduceerd. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Betalen met cheques niet meer mogelijk

GFC NIEUWS- Ingaande 1 augustus is het betalen met cheques bij de banken niet meer mogelijk. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin,…

89 nieuwe Covid-19-gevallen bijgekomen

GFC NIEUWS- 89 nieuwe Covid-19-gevallen zijn de afgelopen 48 uur bijgekomen. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de…

Mercedes Benz vliegt in brand

GFC NIEUWS- Iets na 21.00 uur zaterdagavond is een Mercedes-Benz in brand gevlogen. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Man neergestoken in De Boerbuitenweg

GFC NIEUWS- De 38-jarige Martin raakte zondag ernstig gewond, nadat hij werd neergestoken in De Boerbuitenweg. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin,…

Bejaarde man overleden aan coronavirus

GFC NIEUWS- Opnieuw is er iemand overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers….

54 nieuwe besmette gevallen binnen 48 uur

GFC NIEUWS- De afgelopen 48 uur zijn 54 personen positief getest op Covid-19. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Braziliaan doodgeschoten

GFC NIEUWS- Een Braziliaan is vrijdag doodgeschoten in Antonio Do Brinco in het district Sipaliwini. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen…

30 nieuwe coronagevallen vrijdag erbij

GFC NIEUWS- Vrijdag zijn er 30 geïnfecteerden genoteerd uit 109 testen, terwijl 43 personen genezen zijn verklaard. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van…

Per 1 augustus aangepaste WAM-premies

GFC NIEUWS- De premies voor de Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) worden per 1 augustus aangepast. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen…