fbpx
Desi Bouterse en de economie van Suriname

Suriname, switi Sranan. ‘Paramaribo, stad van harmonische tegenstellingen’ is de titel van een publicatie van Cynthia Mc Leod en Hennah C. Draaibaar.

Tegenstellingen in heel Suriname: in bevolkingsgroepen, in bouwstijlen, in religies, in technologie, in economie. Er is geen land vergelijkbaar met Suriname; een land dat behoort tot de 20 rijkste ter wereld als het gaat om bodemschatten. Toch wordt Suriname nog bestempeld als ‘derde wereldland’ en ‘ontwikkelingsland’. Een Nederlandse politicus heeft het zelfs een ‘bananenrepubliek’ genoemd.

Eerlijk is eerlijk, ondanks haar rijkdom kampt Suriname toch met een grote populatie van mensen die dagelijks worstelen om rond te komen. ‘Working two Jobs’ is geen uitzondering.

Zelfstandig leven is voor de meeste jongeren bijna onmogelijk, door torenhoge huren en onbetaalbare koopwoningen. Dat heeft grote gevolgen voor het toekomstperspectief voor jongeren en kan zelfs het arbeidsethos onderuit halen; waarom heel hard werken als er toch geen zicht op een eigen stek is? ‘Ik blijf thuis wonen’, is een veelgehoorde uitspraak.

De Surinaamse politiek staat al jarenlang onder druk. De waarde van de SRD is een veelgehoord onderwerp van gesprek. De V7 roept “de regering Bouterse is niet in staat het land tot economische bloei te brengen”. Roepen vanaf de zijlijn is gemakkelijk, maar concreet goed doortimmerd beleid uitzetten en dit vooral uitvoeren in een land met een “beschadigd” verleden, is een heel ander verhaal.

Regering Bouterse heeft in de eerste regeerperiode vooral de misstanden, die veroorzaakt zijn door de vorige regering, hersteld en bijgesteld. In vijf jaar is weliswaar veel gebeurd, maar men kan niet verwachten dat plannen volledig uitgerold zijn en alles op orde is.

In al de jaren dat de VHP samen met de NPS regeerde is er, ondanks de miljardensteun van Nederland, geen duurzame economische ontwikkeling geweest. Het land is in verval geraakt. Regering Bouterse heeft zonder de Nederlandse steun in korte tijd veel bereikt. Bouterse: “Als we zien dat een land met zoveel rijkdom toch nog zoveel armoede en achterstand kent, dan betekent dat dat we het jarenlang fundamenteel fout hebben gedaan.”

Desi Bouterse is een man met visie, die zich terdege bewust is van het belang van een sterke nationale munt, maar die ook als geen ander weet dat er eerst moet worden gezaaid alvorens te oogsten. Dat betekent nu investeren om later te renderen.

Uit harde cijfers blijkt dat Suriname het helemaal niet zo slecht heeft gedaan de afgelopen jaren. Het Bruto Binnenlands Product (BBP) geeft aan wat de totale geldwaarde is, van alle geproduceerde goederen en diensten. Het BBP van Suriname bedroeg in 2010 SRD 11,1 miljard. Deze groei zet zich in 2014 gestaag voort. Er wordt dan ook verwacht dat dit doorzet in 2015 tot SRD 19,5 miljard. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is ook de inflatie onder controle en beheersbaar.

De regering Bouterse is verantwoordelijk voor de afschaffing van schoolgeld, invoering van naschoolse opvang, verhoging van de kinderbijslag, verbetering van de pensioenvoorziening, verhoging en verbetering van sociale voorzieningen waaronder de Algemene Ouderdomsvoorzieningsfonds (AOV), invoering basisverzekering en gratis gezondheidszorg voor kinderen tot 16 jaar en mensen vanaf 60 jaar. Wat te denken van de sociale woningbouw, waardoor het schijnbaar onbereikbare nu wel mogelijk is voor de minder bedeelden.

De participatie, reorganisatie en controle van goudconcessies is een ander voorbeeld van overheidsinspanningen, waardoor de opbrengst van de schatkist in de nabije toekomst zal toenemen. Hierdoor kunnen grote investeringen plaatsvinden, die bijdragen aan een sterkere economie en leiden tot vergroting van de welvaart voor alle Surinamers. Er zijn sterke aanwijzingen dat er olie voor de kust van Suriname is. Er wordt momenteel op verschillende plaatsen geboord. Oliebronnen kunnen van onschatbare waarde zijn en bijdragen aan een enorme ontwikkeling van ons land.

De landbouw en veeteelt wordt nieuw leven ingeblazen en door de sterk verbeterde infrastructuur kunnen Surinaamse producten efficiënt worden vervoerd voor handel en export.

In de komende regeerperiode zal de regering Bouterse haar beleid en werkzaamheden continueren. Hierbij wordt gerekend op een bijdrage van alle Surinamers. Immers, een ieder heeft de verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van ons land.

Met elkaar de schouders er onder om met trots de wereld te laten zien waartoe Surinamers in staat zijn. Een ding is zeker… de regering Bouterse heeft een onmiskenbaar ‘geloof in eigen kunnen’. Alleen als wij, Surinamers, geloof hebben in eigen kunnen, zullen wij in staat zijn om op eigen kracht het land economisch tot bloei te brengen.

Desire Delano Bouterse Fanclub
[email protected]
www.ddb.sr
www.facebook.com/desirebouterse

Meer nieuws

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)