Derde terminale patiënte kankervrij verklaard na experimentele immunotherapie

Wetenschappers hebben een derde casus beschreven van een patiënte die aan een ongeneeslijk geachte borstkanker leed en inmiddels kankervrij is verklaard. De vrouw genas na een nog experimentele maar veelbelovende adoptieve celtherapie.
De twee andere patiënten die eerder al met dezelfde methode hun dodelijke ziekte hadden overleefd, Melinda Bachini uit Montana en Celine Ryan uit Michigan, hadden respectievelijk terminale lever- en darmkanker in een vergevorderd stadium.

Hun cases zijn al gepubliceerd in 2014 en 2016, maar nu is er in Nature Medicine dus ook nog een derde geval beschreven. De patiënten waren alle drie in behandeling bij het National Cancer Institute (NCI), geleid door Steven Rosenberg. Hij is een van de pioniers in de immuuntherapie, een behandeling die gebruik maakt van de eigen afweercellen van de patiënt om de tumoren aan te vallen.

Voor elk van de drie werd eerst de DNA-sequentie van de tumor bepaald om mutaties op te sporen. Vervolgens testten de artsen welke afweercellen uit de gezwellen de afwijkingen konden herkennen. De geschikte cellen werden in het labo vermenigvuldigd tot miljarden en dan weer ingespoten bij de patiënten. Zo hadden die een veel sterker leger van afweercellen in hun lichaam om de kanker te bestrijden.