fbpx
Derde SABI-training voor Surinaamse Lijnwerkers

Lijnwerkers zijn verantwoordelijk voor herstel, onderhoud en uitbreiding van het landelijk elektriciteitsnet. Als er geen stroom is, zijn het deze mannen en vrouwen die zon en regen trotseren en dag en nacht gereed staan om een betrouwbare elektriciteitsvoorziening aan de gemeenschap te garanderen.

In hun dagelijks werk zijn ze blootgesteld aan vele gevaren, waardoor dit beroep kan worden gerekend tot een van de meest gevaarlijke ter wereld. Veiligheid speelt daarom een belangrijke rol bij de uitoefening van dit beroep.

In dit kader is de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) in samenwerking met Suriname Amerika Brotherhood Initiative (SABI) in 2015 gestart met het certificeringstraject van haar lijnwerkers en ander technisch personeel.

Dit jaar is SABI voor de derde keer in Suriname om geheel vrijblijvend trainingen te verzorgen die voornamelijk zijn gericht op de veiligheid en effectiviteit.

Suriname kent geen linesmenschool. De lijnwerkers komen van de technische school en worden on-the-job getraind.
SABI is een groep enthousiaste Amerikaanse professionals die vrijwillig trainingen verzorgt aan lijnwerkers van in de utiliteitssector wereldwijd. Zij ondersteunen de EBS in het opzetten en uitvoeren van het trainingsprogramma om te komen tot certificering van de lijnwerkers.

In 2013 bracht de EBS, in de persoon van de manager Distribution, een bezoek aan de Lineman school Avista Corporation in Washington. Tijdens dat bezoek bleek dat enthousiaste lijnwerkers in America bereid waren hun collega’s in Suriname op te leiden.

Zij zien het beroep als een roeping en hun collega’s als broeders. SABI, een broederschap tussen Surinaamse en Amerikaanse lijnwerkers is toen geboren. Onder leiding van Linesman trainer Brady Hansen, reisden in 2014, vier trainers naar Suriname.

Het jaar daarop, in 2015 arriveerden er 14 trainers en werd het programma uitgebreid en verdiept. Voor de on-the-job training is er zowel in Paramaribo als in Nickerie een linesman training center opgezet, waardoor de lijnwerkers gemakkelijk en veilig kunnen oefenen wat zij hebben geleerd.

Tussen 20 februari en 2 maart werken 12 trainers en “journeymen” uit verschillende delen van de Verenigde Staten van Amerika met 189 technici van de EBS en contractors. Journeymen zijn de hoogste in de rangorde van de lijnwerkers.

De vorige trainingen beperkten zich tot de klaslokalen en de trainingsfaciliteiten van de EBS te Bethesda, de Saramaccastraat en Clarapolder in Nickerie. Dit keer werken de trainers on the job in het veld met de cursisten. Onderwerpen als aarding, veiligheid op de werklocatie en housekeeping worden hierbij herhaald.

Voor het elektrotechnisch deel zijn er 6 groepen ingedeeld namelijk: Transmissie, Distributie, Troubleshooting, de voormannen, de Nickerie-groep en de Commewijne-groep. De laatste twee groepen zullen in hun respectieve districten werken. Bij Commewijne gaat het voornamelijk om de groep die opereert aan de rechteroever van de Commewijnerivier in nederzettingen zoals Bakkie en Alliance.

Dit keer is er ook voor de Auto Shop een trainer afgereisd, die zich speciaal zal richten op het effectief en veilig gebruik en onderhoud van het zwaar materieel waarmee er gewerkt wordt, zoals bakwagens en pole masters.

Tijdens de start van de training aan de Saramaccastraat gaven de verschillende sprekers aan hoe belangrijk SABI is voor de lijnwerkers in Suriname. In zijn speech tijdens de kick off, vroeg Fornelio Forster, manager van de afdeling Distribution, speciale aandacht voor veiligheid en efficiëntie in het veld. Hij deed een beroep op de trainers om speciaal te letten op verbeteringen in de huidige manier van werken.

Dhr. Brady Hansen, leider van de Amerikaanse delegatie vertelde dat hij zich steeds meer thuis voelt in Suriname. “De lijnwerkers in Suriname zijn als familie”. Hij is dan ook gekomen met een geheel nieuwe groep om dit familiegevoel met hen te delen. Over het leerproces voegde hij toe dat ook zij leren van de Surinaamse lijnwerkers. Het leerproces is wederzijds. Bij vertrek zullen beide partijen een voldaan gevoel moeten hebben.

Ook Marcel Eijndhoven, technisch directeur van de EBS, sprak de trainers en cursisten toe en benadrukte het efficiënt werken.

Het grootste gevaar waaraan lijnwerkers zijn blootgesteld is elektrocutie. Bij het lijnwerkersberoep zijn veiligheidsattributen van goede kwaliteit daarom van eminent belang. De trainers hebben daarom drie containers met lijnwerkers-materiaal geschonken aan de EBS zoals gooilijnen, spikes voor mastklimmen en Personal Protective Equipment (PPE), zoals laagspanningshandschoenen en veiligheidsbrillen.

De schenking draagt bij aan de verdere professionalisering van de werknemers en verzekert verbetering van de dienstverlening naar de Surinaamse gemeenschap.

Foto:
De Surinaamse lijnwerkers tijdens de training. Het verschil met de vorige training is dat alles nu in het net gebeurd. Voorheen werd dat gedaan op een nagemaakt elketriciteitsnetwerk op het Ogane terrein.(GFC)

Meer nieuws

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…