fbpx
Derde rapportage Suriname aan Secretariaat Klimaatverdrag

GFC NIEUWS- Suriname is thans in het proces om voor de derde keer te rapporteren naar het Secretariaat van het Klimaatverdrag, oftewel de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).

Suriname heeft het klimaatverdrag op 14 oktober 1997 geratificeerd. Een van de verplichtingen hierbij is om op regelmatige basis te rapporteren over activiteiten die ons land heeft ondernomen binnen het kader van dit verdrag.

Binnen het Third National Communication project zal er een broeikasgasinventarisatie plaatsvinden van de verschillende sectoren, waarbij gekeken zal worden naar de uitstoot van onder ander koolstofdioxide en methaan.

Op basis van de uitkomsten zullen mitigatie maatregelen worden aangedragen voor sectoren waar de uitstoot hoog is en de grootste potentie hebben om de uitstoot te verlagen.

Ook zal er worden gekeken naar activiteiten die Suriname reeds heeft ondernomen in de strijd tegen klimaatverandering, namelijk ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Verder zullen de gevolgen voor ons land van zeespiegelstijging als gevolg van klimaatsverandering bestudeerd worden en gepaste adaptatiemaatregelen worden aangedragen.

De eerste rapportage, “First National Communication (FNC)”, heeft plaatsgevonden in 2005 waarbij de nadruk werd gelegd op de kwetsbaarheid van Suriname voor de negatieve effecten van klimaatverandering vanwege haar laag liggend kustgebied.

De tweede rapportage “Second National Communication (SNC)” is uitgevoerd in de periode 2009 – 2012 en gepubliceerd in 2016.

De data verkregen uit de tweede rapportage was aanvullend op de eerste rapportage en is tevens gebruikt voor het formuleren van het klimaatbeleid.

De opstelling van de derde rapportage, welke zal plaatsvinden in de periode 2019-2022, wordt gefinancierd door de Global Environment Facility (GEF) via de United Nations Environment Programme (UNEP).

In dit kader werd op 9 oktober een workshop georganiseerd door Coördinatie Milieu bij het Kabinet van de President, waartoe waren uitgenodigd de relevante ministeries, instituten, het bedrijfsleven, NGO’s, Internationale Organisaties en andere actoren.

Deze rapportage, de ‘Third National Communication’ (NC3), zal Suriname ondersteunen om klimaatverandering in beleid en planning te integreren en zorgen voor capaciteitsversterking van bestaande instituten en personen die permanent zullen bijdragen aan de rapportageverplichting naar eerdergenoemd verdrag.

Meer nieuws

Nieuw ADEKUS-bestuur officieel ingesteld

GFC NIEUWS- Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft het nieuw bestuur van de Anton de Kom Universiteit geïnstalleerd. Dikke mensen slanken het…

CBvS publiceert jaarverslag 2015

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is uitgekomen met haar jaarverslag over 2015, waarin de algemene financiële en economische ontwikkelingen, alsook het door…

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…