Depressie bij ICD-implantatie verhoogt kans op stoppen hartmedicatie

Medicijnen 1

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Patiënten die zich neerslachtig voelen tijdens het implanteren van een cardiaal apparaat zijn waarschijnlijk eerder geneigd om te stoppen met het innemen van hartmedicatie dan degenen zonder depressie, volgens onderzoek gepresenteerd op EEN congres van de European Society of Cardiology (ESC).

Onderzoeker Ole Skov, een psycholoog en promovendus in cardiale psychologie aan de Universiteit van Zuid-Denemarken, benadrukt het belang van medicijntrouw bij het beheersen van symptomen en het voorkomen van verdere hartproblemen.

Patiënten met een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD) die zich depressief of angstig voelen, dienen hun zorgen te uiten en contact op te nemen met een zorgverlener voor screening en passende maatregelen.

Ongeveer één op de vijf patiënten met een ICD ervaart depressie of angst, wat geassocieerd wordt met een verhoogd sterfterisico.

Identificatie van patiënten die hun medicatie waarschijnlijk niet zullen innemen, is van groot belang om ondersteuning te bieden en complicaties te voorkomen.

Het onderzoek richtte zich op de relatie tussen angst, depressie en medicijntrouw een jaar na ICD-implantatie.

Foto ter illustratie.