‘Deportatie’ Russen uit VN-Genève ‘absoluut illegaal’

Gennady Gatilov, de Russische gezant bij het VN-kantoor in Genève, noemt het besluit van Washington om 12 Russische VN-missiemedewerkers op te nemen op de lijst van diplomaten die uit de VS werden gezet vanwege de zaak Sergei Skripal, “absoluut illegaal en in tegenspraak met alle internationale verdragen en conventies over diplomatieke betrekkingen”.

“Dit is absoluut onwettig omdat … die diplomaten geaccrediteerd zijn bij de Verenigde Naties en een heel andere status hebben. Ze werken als vertegenwoordigers van Rusland bij de VN, niet bij de Amerikaanse regering,” legde hij uit.

Provocatie

De Amerikaanse ambassadeur in Rusland, Jon Huntsman, zei eerder dat het verdrijven van Russen uit de VN een gecompliceerde aangelegenheid zou zijn, omdat daarvoor goedkeuring van secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres nodig zou zijn.

Volgens de gezant zou een dergelijke vervolging van Russische diplomaten “nauwelijks mogelijk” zijn op het VN-kantoor in Genève, Zwitserland.

“Wij denken dat de autoriteiten daar meer gezond verstand hebben en de speciale status begrijpen van degenen die bij internationale organisaties werken,” zei hij. “Rationeel denkende mensen gaan niet over tot dergelijke provocerende methoden.”

Overige berichten