fbpx

Democratie is niet wat het lijkt, echte macht is bij Deep State

Democratie is in onze westerse wereld een zo belangrijk goed, dat wij landen die in onze ogen minder of helemaal niet democratisch zijn, met ondemocratische middelen bestoken om hen in het gareel te krijgen.

Maar hoe democratisch is de democratie? Helemaal niet, schrijven Willem Middelkoop en Tim Dollee in het boek Patronen van bedrog – Niets is wat het lijkt.

Alle belangrijke beslissingen worden niet door democratisch gekozen wereldleiders genomen, stellen zij: Deep State, een ‘onzichtbare en invloedrijke elite’, beslist over oorlog en vrede.

“Niet de president in het Witte Huis, maar een elite uit het militair-industrieel complex blijkt al meer dan honderd jaar de feitelijke macht in handen te hebben. In de VS wordt deze internationaal opererende groep steeds vaker omschreven als The Deep State”, schrijven zij op hun website.

BEKIJK OOK
Bijkans 130 personen gedecoreerd aan vooravond Srefidensi

De auteurs noemen verschillende voorbeelden die laten zien dat een kleine groep machtigen der aarde de teugels in handen heeft.

De verkoop van Russisch gas aan het Westen bijvoorbeeld, het omver werpen van democratisch gekozen regeringen door de Verenigde Staten.

Of Syrië, met “een Veiligheidsraad en een minister van Defensie die komt vertellen wat voor vreselijke biologische en andere wapens ze ergens hebben gevonden, maar hij vertelt nooit het echte verhaal”, vertellen de schrijvers in Nieuwsweekend.