fbpx

Delegatie Suriname naar Klimaatconferentie in Duitsland

Een delegatie onder leiding van presidentieel adviseur Milieu, Winston Lackin is afgereisd naar Bonn, Duitsland. De delegatie is vertrokken op zondag 5 november ter bijwoning van de 23e Klimaatconferentie.

Deze conferentie is van belang, omdat Suriname tijdens deze vergadering de wereldgemeenschap zal informeren over het genomen besluit om de status van het meest bosrijke land ter wereld te behouden.

Suriname levert reeds vóór het bestaan van het Klimaatverdrag van 1992 een positieve bijdrage aan het mitigeren van de negatieve gevolgen van klimaatverandering, omdat het land met 93 procent bosbedekking koolstof opslaat. Ons land is hierdoor een van de weinige ‘carbon negatieve’ landen in de wereld.

Suriname zal nadrukkelijk een beroep doen op de wereld om haar morele verplichting naar ons land toe, na te komen door concrete programma’s en projecten te helpen ondersteunen. Het gaat om onder andere technische en financiële assistentie ten behoeve van de uitvoering van ontwikkelingsplannen en projecten, die onderdeel zijn van de verplichtingen die Suriname is aangegaan voor de implementatie van de Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Ook vraagt Suriname tijdens de Klimaatconferentie wederom aandacht en ondersteuning voor het gegeven dat ons land behoort tot de 10 meest kwetsbare landen in de wereld als gevolg van de negatieve effecten van klimaatverandering.

OOK INTERESSANT
Verdachten aangehouden met smokkelwaar nabij steiger te Meerzorg

In de marge van de wereldconferentie zijn er ook activiteiten zoals een tentoonstelling waar culturele rijkdommen en toeristische trekpleisters van Suriname zullen worden getoond, ter bevordering van de toerismesector in Suriname.

De delegatie bestaat naast de presidentieel adviseur Milieu verder uit:

– Functionarissen van Coördinatie Milieu van het Kabinet van de President,
– Directeur Planning en Onderzoek van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht/SBB, Rene Somopawiro,
– Professor Dr. Sieuwnath Naipal, Leerstoelhouder Klimaat Verandering en Water van de Anton de Kom Universiteit Suriname/ADEKUS, Ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur

De delegatie zal later deze week worden ondersteund door: de ambassadeur van Suriname in Parijs, Reggy Nelson, Cedric Nelom, waarnemend directeur van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname /NIMOS en Armstrong Alexis, Deputy Resident Representative van de UNDP in Suriname, in de hoedanigheid van Technisch Adviseur.(GFC)