fbpx

Delegatie RO rondt missie in Frans-Guyana af

GFC NIEUWS- Een delegatie van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) onder leiding van minister Edgar Dikan heeft haar missie volbracht.

De groep die in Frans-Guyana heeft deelgenomen aan een tweedaagse conferentie in het kader van waterbeheer, vertrok op 25 november.

Naast de conferentie is er ook geparticipeerd in twee veldbezoeken. De delegatie wordt vandaag in Suriname terugverwacht.

Dikan sprak de conferentie waaraan vertegenwoordigers van verschillende landen participeerden toe.

De conferentie was onderdeel van het Bureau Plateau project dat voortvloeit uit het Integraal Amazone Samenwerkingsprogramma.

De bewindsman voerde aan dat Suriname voor 93 % bedekt is met bos en bekend staat als het groenste land ter wereld. De regering heeft een milieutraject ingezet door het benoemen van een raadsadviseur voor milieu aangelegenheden.

De minister vertelde dat zijn ministerie vanwege het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWMCP), ook betrokken is bij het waterbeheer van de rijstproducerende gebieden in Suriname.

De Anton De Kom Universiteit van Suriname, die als middelpunt van dit project fungeert via Suriname Water Resources Information System (SWRIS), wordt ondersteund door verschillende instellingen zoals het ministerie van Openbare werken, de Meteorologische dienst, Surinaamse Waterleiding Maatschappij, Maritieme Autoriteit van Suriname en OWMCP.

BEKIJK OOK
Braziliaans samenwerkingsagentschap op werkbezoek in Suriname

Deze brede deelname uit Suriname geeft aan hoe belangrijk water en waterbeheer is voor Suriname. Een regionale aanpak is daarom erg belangrijk voor de minister, vooral voor de landen op het Guyana-schild.

De minister zei ook dat gelet op de reikwijdte van belanghebbende organisaties er geen twijfel over bestaat dat de conferentie in de toekomst de nodige draagvlak zal krijgen.

Volgens de bewindsman staat waterbeheer nationaal en internationaal voor enorme uitdagingen.

Klimaatverandering, een snelgroeiende bevolking en economische ontwikkelingen oefenen een grote druk uit op het watersysteem.

De overheid speelt een centrale rol als het gaat om het beheer van natuurlijke watersystemen, die voor verschillende doeleinden worden gebruikt en de veiligheid van bewoners tegen onder andere overstromingen.