fbpx

Delegatie IsDB en Indonesië op bezoek bij LVV

In het kader van het finaliseren van het Reverse Linkage Project Kunstmatige inseminatie, is een delegatie uit Indonesië en vertegenwoordigers van de Islamic Development Bank (IsDB) op bezoek geweest bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Een National Breeding Center voor kunstmatige inseminatie in Suriname zal worden opgezet.

De IsDB heeft in dit project een faciliterende rol en Singosari National Artificial Insemination Centre (SNAIC) uit Indonesië is als technische deskundige aangetrokken.

De delegatie is voor de tweede keer in Suriname en heeft als doel de technische en financiële aspecten van dit project te finaliseren. Het is de bedoeling om met de opzet van de National Breeding Center de kwaliteit en het bestand van de veestapel in Suriname te verbeteren.

Na de fine tuning zal het projectvoorstel worden aangeboden aan het management van de IsDB voor goedkeuring. Hierna zal het project in drie fasen worden uitgevoerd. Voor de uitvoering van dit Reverse Linkage Project met betrekking tot Kunstmatige inseminatie is een bedrag van US$960.000 opgenomen, waarbij de IsDB, Indonesië en Suriname elk zullen inkomen.

BEKIJK OOK
Brandstoflevering in gevaar, schuld overheid ruim US$ 70 miljoen

Naast gesprekken met het ministerie van LVV, heeft de delegatie een bezoek gebracht aan enkele ressortkantoren van LVV, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Staatsboerderij NV en aan de plantages Bakki, Alliance en Frederiksdorp.

Professor Dr. Ir. Ifar Subagiyo, directeur van de Universitas Brawijaya gevestigd in Malang, Indonesië, geeft aan dat voor de uitvoering van dit project, capaciteitsversterking noodzakelijk is, daar er hieraan een tekort is. De IsDB zal Suriname hierbij de volledige ondersteuning geven.

Voor de staf van het ministerie biedt de Brawijaya Universiteit, Master en PhD. programma’s aan. Met de aanwezige middelen zal de infrastructuur, bekwaamheid en kennis in 3 – 4 jaar volledig ge-upgrade moeten zijn om zodoende de breeding center volledig te operationaliseren.

SNAIC is sinds 1986 actief en opereert ook overzee in landen zoals Sri Lanka, Afghanistan, Kenya en Zimbabwe.