Defensieorganisatie wil vaccinatieplicht doorvoeren

GFC NIEUWSREDACTIE- Op dit moment zijn er binnen de Defensieorganisatie in Suriname 122 actieve Covid-19-gevallen, waarvan 84 militairen en 38 gezinsleden.

Daarvan zijn 118 in thuisisolatie en 4 in het ziekenhuis.

Verder zijn 75 personen in thuisquarantaine. Dat zijn manschappen die in contact zijn gekomen met een positieve persoon en daardoor risico op besmetting hebben opgelopen, zegt Algemeen directeur van het Militair Hospitaal, luitenant- kolonel Chevron Terborg.

Defensie spant zich volgens minister Krishna Mathoera in om medewerkers te stimuleren zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Huisarts weigert ongevaccineerden te helpen

“Vanaf 2020 tot nu toe zijn ongeveer 800 personeelsleden besmet geraakt, daarvan zijn 8 militairen overleden. Zij waren niet gevaccineerd”, stelde Luitenant-kolonel Chevran Terborg, militair arts en algemeen directeur van het Militair Hospitaal op een persconferentie.

Hij wees vooral op het belang van vaccineren, omdat de productiviteit van het leger anders onder druk komt te staan, omdat veel missies gecanceld moeten worden.

Op vragen van de pers aan Mathoera of zij geen bevel kan geven aan de militairen om zich te laten vaccineren, antwoordde ze dat het nog niet zo autoritair en autocratisch is binnen de Defensieorganisatie.

Maar nu het ministerie van Buitenlandse Zaken (BIBIS), bekend heeft gemaakt dat met ingang van 4 oktober, alleen medewerkers toegelaten worden die tegen corona gevaccineerd zijn of die regelmatig een negatieve PCR-test kunnen overleggen, gaat het volgens de minister, wel die kant op.

“We gaan een uniform beleid uitvoeren als overheid, maar we willen draagvlak. Ik heb de afgelopen week uitgetrokken voor overleg en communicatie met alle afdelingen in zowel het Nationaal Leger als Defensie”, stelde de minister.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER