Defensieminister Mathoera en bevelhebber NL bij bevelswisseling USSouthcom

GFC NIEUWSREDACTIE- Defensieminister Krishna Mathoera en waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger (NL) in Suriname kolonel Henri van Axeldongen hebben vrijdag de bevelswisseling van het Amerikaanse Southern Command (USSouthcom) in de Verenigde Staten (VS) bijgewoond.

In een ceremoniële plechtigheid op het hoofdkantoor in Florida, heeft generaal Laura Richardson de leiding overgenomen van admiraal Craig Faller.

Richardson is de 25e commandant voor Southcom en de eerste vrouw die leiding aan deze militaire organisatie zal geven. Ook voor de Surinaamse vrouw en voor die in het leger is dit een inspiratie, zegt Mathoera.

Richardson (1963), bevorderd tot generaal, is de 25e commandant voor Southcom en de eerste vrouw die leiding aan deze militaire organisatie zal geven.

Mathoera is zeer verheugd dat een vrouw in deze hoge functie gaat dienen. “Dit is een inspiratie voor elk meisje/ elke vrouw, dat het kan. Dat niemand zich moet laten ontmoedigen door barrières, maar dat ze vrijelijk hun ambities kunnen waarmaken door hard werken en in zichzelf te investeren. Ook voor de Surinaamse vrouw en voor die in het leger, is dit een inspiratie.”

De Amerikaanse Senaat bevestigde de presidentiële benoeming van Richardson in augustus. “We hebben een geweldige, baanbrekende leider om het stokje over te nemen”, gaf de Amerikaanse Defensieminister Lloyd Austin aan tijdens de ceremonie. Hij stelde verder dat voor het grootste deel van afgelopen drie decennia, het Amerikaanse leger van zijn professionalisme en toewijding heeft geprofiteerd.

Richardson stond in haar toespraak stil bij de doelen, taken en uitdagingen van de organisatie. “Wij zullen onze belofte om de betrouwbare partner van de regio te zijn, blijven nakomen.” Over de regionale samenwerking, zei ze “de veiligheid van deze regio is onlosmakelijk verbonden met onze eigen nationale veiligheid”. Ook zegde ze de continuering van de covid-steun aan de regio toe.

Faller is met pensioen na bijna vier decennia van onderscheiden militaire dienst als marineofficier, waaronder diverse commando- en operationele opdrachten aan boord van vliegdekschepen, torpedobootjagers en kruisers van de Amerikaanse marine. Mathoera heeft Faller bedankt voor zijn inspanningen en samenwerking.

Begin van het jaar bezocht hij ons land en de afgelopen maanden werkten partijen aan de versterking van de relatie. Volgende maand komt weer een admiraal naar Paramaribo voor de verdere verdieping van de samenwerking, geeft Mathoera aan. Voor het eerste kwartaal van 2022 staat een medisch project op agenda en de renovatie van scholen.

Vorige maand bracht Mathoera samen met Van Axeldongen en nog drie personen van het ministerie en het leger, een tegenbezoek aan Faller – op kosten van Southcom, evenals dit bezoek.

De Surinaamse delegatie kreeg toen een rondleiding binnen dit zuidelijk commando, een van de zes geografisch-gerichte commando’s van het Amerikaanse Defensieministerie.

Mathoera verzorgde de lezing over ‘Women, Peace and Security’ voor de Amerikaanse manschappen. Voor Suriname als ‘klein’ land is de defensiesamenwerking met de VS om verschillende redenen heel erg belangrijk.

Behalve gezamenlijke exercities & trainingen en deelname aan regionale conferenties, ontvangt Suriname ook medische ondersteuning van Southcom. Zo doneerden de Amerikanen in de strijd tegen de coronapandemie, medisch materiaal en een mobiel veldhospitaal aan ons land. Dit werd in juli nog persoonlijk overhandigd door admiraal Yvette Davids van Southcom aan president Chan Santokhi.

Delen uit de donatie zijn ingezet in het Gran Matie-project te Albina, enkele weken geleden. Ons land kreeg ook een grote partij Pfizer vaccins van de VS.

De focus van Southcom ligt op alle Amerikaanse militaire operaties in Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied en veiligheidssamenwerking met defensie- en openbare veiligheidstroepen in onze regio.

Geboren in Colorado, studeerde Richardson in 1986 aan het Metropolitan State College in Denver, in 1997 aan het Army Command and Staff College en in 2007 aan de National Defense University’s Dwight D. Eisenhower School for National Security and Resource Strategy.

Generaal Richardson is een beroepsluchtvaartofficier die onlangs het bevel voerde over een generaal van het Amerikaanse leger in Fort Sam Houston, Texas.

Ze begon haar carrière als officier in de luchtvaart en heeft gecommandeerd van compagnie- tot theaterlegerniveau. Daarvoor was ze bevelvoerend generaal van U.S. Army North (Fifth Army) at Fort Sam Houston, Texas.

Ze is onder meer uitgezonden naar Irak ter ondersteuning van Operation Iraqi Freedom en Afghanistan ter ondersteuning van Operation Enduring Freedom.