fbpx
Defensie bespaart SRD 10 miljoen door bezuinigingsmaatregelen

GFC NIEUWS- Het ministerie van Defensie heeft door strakke bezuinigingsmaatregelen, een besparing van SRD 10 miljoen op jaarbasis kunnen realiseren.

Het ministerie streeft ernaar toe weer balans te brengen te brengen in haar begroting. Minister Krishna Mathoera, die de leiding heeft over dit departement, gaf op 17 november tijdens de begrotingsbehandeling te kennen dat de balans op de begroting totaal verstoord is. De totale begroting van Defensie gaat over het waarborgen van de veiligheid. De bijkans SRD. 468 miljoen is bedoeld om de grondwettelijke taken uit te voeren, beschermen van het grondgebied en ondersteuning te bieden, waar noodzakelijk.

“Helaas blijkt dat de balans op de begroting totaal verstoord is. 94% van de begroting is personeelskosten en maar 6%, oftewel ongeveer 25 miljoen SRD voor het onderhouden, investeren, en uitvoeren van operaties, etc. Dit is absoluut niet voldoende.”Minister Mathoera beseft dat Defensie, die nu meer geld krijgt dan Volksgezondheid (zeker in deze coronatijd) niet meer kan vragen. Ze zegt dat het ministerie weer evenwicht gaat moeten brengen op de begroting en de personeelskosten drastisch gaat moeten verminderen, dit zodat er meer ruimte ontstaat voor het operationele. Inmiddels is het ministerie begonnen met bezuinigen; ongeveer 10 miljoen op jaarbasis op de begroting.

Minister Mathoera noemde als volgt: Stopzetten een nieuwe lichting militairen (ruim 100 man); 40 dispensaties stopgezet (bespaard 4 miljoen); 11 overeenkomsten “Enkele diensten” bespaard (1.2 miljoen); Extra voorzieningen voor ex-bevelhebber die in de overgangsfase waren goedgekeurd, ingetrokken (bespaard 1.9 miljoen); Telefoon- en adsl-lijnen stopgezet van personen die daarop geen aanspraak maken (besparing van SRD 122.000) en aantal medewerkers die zich niet hielden aan wettelijke regels zijn ontslagen (besparing SRD 720.000).

Ten aanzien van de discussie over de openbaarmaking van strategische en confidentiële informatie, zegt de bewindsvrouw dat er een classificatie voorschrift is binnen het NL over welke informatie op welke wijze gedeeld moet worden. De informatie over de sterkte van het leger valt daar niet onder. Het wordt daarom dan ook al jaren opgenomen op de begroting, welke verheven wordt tot Wet en is dan ook toegankelijk voor het publiek.

Over de aankoop van munitie informeerde minister Mathoera het parlement dat hiervoor geen dossier van voorbereiding en aanbesteding bleek te zijn voorbereid. Bij haar aantreden wilde zij een goede inventarisatie hebben alvorens een aanbesteding te houden. Bovendien zou de procedure in deze 3 maanden niet gehaald worden waardoor deze post is teruggebracht, en op nul is begroot.

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…