Deel Kennedy-documenten vrijgegeven, dit jaar nog volledige openheid

Het Amerikaanse Nationale Archief gaf maandag bijna 4000 tot dan geheime documenten vrij over de moord in 1963 op de Amerikaanse president John F. Kennedy. Alle documenten die betrekking hebben op de moord moeten tegen het einde van dit jaar openbaar zijn.

Onder de documenten is er informatie die is verzameld door de FBI en de CIA. Er zijn ook opgenomen verhoren van een KGB-overloper, die vertelde over het verblijf in de toenmalige Sovjet Unie van de vermoedelijke moordenaar Lee Harvey Oswald.

Een groot aantal van de documenten is nooit eerder beschikbaar geweest in het publieke domein, een nog groter deel is gedeeltelijk geredigeerd.

President Kennedy werd op 22 november 1963 doodgeschoten terwijl hij door Dallas reed.

De vermoedelijke moordenaar werd twee dagen later gedood door nachtclubeigenaar Jacob Leon Rubenstein, meer bekend als Jack Ruby. Hij stierf vier jaren later in de gevangenis, in afwachting van het hoger beroep op zijn veroordeling wegens moord.

De omstandigheden rond de moorden op Kennedy en Oswald, alsmede de dood van Ruby, waren aanleiding voor een groot aantal complottheorieën.

Overige berichten