fbpx
Debattenserie “De Economische Dialoog”

GFC NIEUWS- De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in samenwerking met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de ICT Associatie (ICT-As) organiseren in aanloop naar de verkiezingen van 25 mei een debattenserie “De Economische Dialoog”.

Op 25 mei zal Suriname naar de stembus gaan om haar politieke leiders te kiezen voor de komende 5 jaar. Dit democratisch proces is een belangrijke verworvenheid van onze samenleving die wij met ons allen moeten koesteren. Daarbij is van belang dat de kiezer voldoende is geïnformeerd over het te voeren sociaal-economische beleid van de verschillende politieke partijen.

Zoals de afgelopen 20 jaren zal ook deze keer de VES om uiterlijk 1 week vóór de verkiezingen het “Economisch Debat 2020” organiseren. Daarbij worden de 4 grootste politieke partijen in de gelegenheid gesteld om de financieel-economische paragraaf uit hun verkiezingsprogramma aan het publiek te presenteren. Ook deze keer zal de selectie op basis van de meest recente opiniepeiling plaatsvinden.

Debattenserie “De Economische Dialoog”

Om zoveel als mogelijk alle politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen de gelegenheid te geven de samenleving te informeren over hun beleidsvoornemens heeft de VES in samenwerking met de VSB en de ICT Associatie (ICT-As) besloten daaraan voorafgaand onder de naam “De Economische Dialoog” een serie debatten te organiseren. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van het digitaal platform ZOOM waarbij eenieder van huis achter de computer kan deelnemen.

De debatten zullen tevens op verschillende TV- en radiostations live worden gestreamd. Het publiek zal in de gelegenheid worden gesteld vragen te stellen via een elektronisch medium die vooraf op relevantie worden gescreend.
Er zullen maximaal 5 debatten worden gehouden verspreid over de periode 30 april – 14 mei van 19.30 – 22.00 uur.

Per debat zullen er 3-4 partijen worden uitgenodigd waarbij de samenstelling per debat zal worden bepaald middels loting. Na elke presentatie volgt een debat tussen de inleider van de politieke partij en een deskundig panel.

De minimaal te bespreken thema’s zijn:

1. Productie diversificatie- en werkgelegenheidsbeleid; rol van MKB en jong ondernemerschap, welke sectorale prioriteiten, digitale economie als basis voor verdere groei.
2. Fiscaal beleid; evenwichtige begroting (maximaal tekort), maatregelen verhoging overheidsinkomsten en verlaging uitgaven;
3. Monetair beleid; wisselkoersbeleid, opbouw internationale reserves, afbouw Staatsschuld;
4. Sociaal beleid; Volksgezondheid, Pensioenbeleid.
5. Het overheidsapparaat; Good governance, Public sector reform beleid, privatisering, capaciteitsversterking, Structureel Aanpassings Programma;
Hierin kunnen worden meegenomen de verwachtte effecten van COVID-19 op het economisch herstel.

De VES, VSB en ICT-As hopen middels deze debattenserie het publiek maximaal te informeren over de diverse standpunten van de politieke partijen over het financieel-economisch beleid dat zij wensen te voeren bij een regeringsdeelname na 25 mei.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…