In reactie op recente onthullingen over vermeende afspraken binnen de regeringscoalitie met betrekking tot de benoeming van sleutelfiguren binnen het veiligheidsapparaat, benadrukken deskundigen het belang van een technocratische invulling van topfuncties zoals die van korpschef en hoofd van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV).
Volgens experts zouden deze posities bij uitstek toevertrouwd moeten worden aan deskundigen met bewezen competenties, en niet aan politieke kandidaten.
“De benoeming van deze functies op partijpolitieke basis kan leiden tot ernstige ondermijning van het functioneren van de rechtsstaat en openbare orde,” aldus een commentator tijdens een actuele paneldiscussie op de radio.
Aanleiding voor deze bezorgdheid zijn uitspraken van ABOP-leider Ronnie Brunswijk dat er binnen de coalitie afspraken zouden bestaan over het verdelen van deze functies als onderdeel van politieke compensatie.
Een jurist die deelnam aan het debat stelde dat hoewel ministersposten logischerwijs politiek worden ingevuld, de ambtelijke en operationele lagen daaronder traditioneel bestaan uit technocratisch personeel.
“Die structuur biedt de minister noodzakelijke ondersteuning en zorgt voor continuïteit van beleid,” aldus de jurist. “Maar wat we de laatste jaren zien, is een verschuiving waarbij ook deze lagen worden vervangen op basis van politieke loyaliteit. Dat is zorgwekkend.”
De deskundigen benadrukken dat deze trend van politisering de professionalisering en betrouwbaarheid van staatsinstituten kan aantasten, met alle risico’s van dien voor de rechtszekerheid en nationale veiligheid.
Opmerkelijk is dat andere coalitietoppers tot op heden nog niet publiekelijk hebben gereageerd op de uitspraken over deze interne afspraken.
Sheryl maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Contact: info@gfcnieuws.com of WhatsApp.