Wankelende OneCoin piramide: zoveelste poging van oprichters om te cashen

De arrestaties enkele dagen terug van honderden Chinezen die betrokken waren bij het piramidespel OneCoin veroorzaakten internationaal opnieuw beroering.

Opnieuw, want OneCoin is vanaf de start controversieel en ligt al jaren onder vuur in alle landen die serieus werk maken van bescherming van hun burgers met een wetgeving die piramidespelen verbiedt.

OneCoin, de zogenoemde cryptovaluta, is dan ook in verschillende landen verboden, online circuleren verhalen van deelnemers die duizenden kwijtraakten, en steeds meer grote spelers verlaten wat zij noemen “het zinkende schip”, terwijl beleggers nog steeds wachten op een goede verklaring voor de maandenlange mysterieuze verdwijning van OneCoin-chef Ruja Ignatova. 

Oude honden, nieuwe trucjes

Wie dieper graaft, merkt al gauw dat er meer dan voldoende red flags zijn, redenen om zich flink achter de oren te krabben alvorens te besluiten geld in OneCoin te steken.

OneCoin is namelijk de derde poging van zijn oprichters om met een Ponzipiramide geld te verdienen.

In 2013 werd de cryptovaluta BigCoin opgericht. Nooit van gehoord? Zou heel goed kunnen, want BigCoin was verleden tijd voor hij behoorlijk opgestart was.

BigCoin

BigCoin werd in Hong Kong gelanceerd door John Ng. Al gauw voegden zich enkele bekende namen bij zijn bedrijf Prosper Inc.:  Sebastian Greenwood, Ronnie Skold, Ruja Ignatova en Nigel Allen.

Allemaal veteranen in het circuit van mislukte piramidespelen (Unaico, Crypto888, Brilliant Carbon, BNA, SiteTalk, CryptoReal Investment Trust), die kansen zagen in BigCoin.

Toen BigCoin crashte, doken de initiatiefnemers in het volgende avontuur: BNA, maar ook deze crypto ging al snel BigCoin achterna.

Afscheiding

Een groepje onder leiding van Ignatova deserteerde uit Prosper Inc. en begon een eigen cryptovalutapiramidespel: OneCoin.

Via OneLife opereert OneCoin als netwerk marketingbedrijf (ook: MLM). Op zich een fatsoenlijke bedrijfstak waar niets mis mee is.

Netwerkmarketeers mogen volgens de Europese Commissie kopen tegen gereduceerde prijs (of voor eigen gebruik), en doorverkopen aan eindgebruikers (of andere verkopers). Bovendien mogen zij wederverkopers werven die op hun beurt weer andere verkopers mogen werven.

De waanzin van exponentiële groei van een Ponzipiramide

Stap 1: Jij introduceert 10 nieuwe leden
Stap 2: Ieder van hen introduceert 10 nieuwe leden: dat zijn 100 nieuwe leden
Stap 3: Ieder van hen introduceert 10 nieuwe leden: dat zijn 1.000 nieuwe leden
Stap 4: Ieder van hen introduceert 10 nieuwe leden: dat zijn 10.000 nieuwe leden
Stap 5: Ieder van hen introduceert 10 nieuwe leden: dat zijn 100.000 nieuwe leden
Stap 6: Ieder van hen introduceert 10 nieuwe leden: dat zijn 1.000.000 nieuwe leden
Stap 7: Ieder van hen introduceert 10 nieuwe leden: dat zijn 10.000.000 nieuwe leden
Stap 8: Ieder van hen introduceert 10 nieuwe leden: dat zijn 100.000.000 nieuwe leden
Stap 9: Ieder van hen introduceert 10 nieuwe leden: dat zijn 1.000.000.000 nieuwe leden
Stap 10: Ieder van hen introduceert 10 nieuwe leden: dat zijn 10.000.000.000 nieuwe leden
Tien miljard nieuwe leden: meer dan het aantal aardlingen anno nu

MLM

Veel respectabele bedrijven maken al tientallen jaren gebruik van dit model: Amway natuurlijk, als een van de oudste MLM-bedrijven. Maar ook de tupperwareparty’s maken gebruik van dit concept.

En wie kent niet bedrijven als Avon, Herbalife, Forever Living Products, Mary Kay, Organo Gold en vele andere? Allemaal keurige ondernemingen waar geen smetje op zit.

Waar onderscheiden deze bedrijven zich dan van de criminelen die met hun piramide-opzet nietsvermoedende gelukszoekers permanent van hun spaargeld scheiden?

Hoe een autoverkoper dubbel casht met OneCoin

John Doe Cars heeft een voorraadje oldtimers staan, die voor vanaf 10.000 euro per stuk weg mogen. John Doe heeft echter één harde eis: hij wil uitsluitend in OneCoins betaald worden.

Om aan OneCoins te komen, moeten de kopers natuurlijk eerst lid worden van het netwerk.

Geen probleem: kopers kunnen zich via hem aansluiten bij het OneCoin-netwerk. Van OneLife, de piramide achter OneCoin, ontvangt John Doe commissie op elk bedrag dat zijn introducees inleggen.

Hoe meer leden hij aanbrengt, des te hoger zijn commissie wordt. En dan heeft hij nog geen auto verkocht.

Er is slechts één zwak puntje in het verhaal: de OneCoins die Doe voor zijn auto’s en aan commissie ontvangt, kan hij vooralsnog uitsluitend intern, via het verkoopkanaal van OneCoin, besteden.

Een penthouse in Miami kopen met OneCoins zit er voorlopig dus niet in. Tenzij de verkoper natuurlijk ook in het OneCoin-netwerk zit…

Verzadiging

Bij ponzifraude en piramidespelen krijgen ‘beleggers’ hun rendement uitbetaald uit de inleg van nieuwe ‘beleggers’. Zolang er steeds meer mensen geld inleggen, is er weinig aan de hand.

Het probleem ontstaat wanneer de piramide verzadigd raakt: er komen dan geen of te weinig nieuwe leden bij. Omdat er geen echt product is, wordt er onvoldoende geld verdiend om leden terug te betalen, en de piramide stort als een kaartenhuis ineen.

De pushers achter de piramide zijn zich hier als geen ander van bewust. De sfeer binnen zo’n organisatie is dan ook niet toevallig als die van een religieuze sekte, met enkele belangrijke doelen: als eerste de bezoekers aan de verkoopbijeenkomsten zo opzwepen dat die hun portemonnee trekken bijna zonder dat die beseffen wat zij aan het doen zijn, en vervolgens voorkomen dat de schapen zich afkeren van de herder.

Dat is tevens één van de redenen waarom zg. uplines eisen dat hun downline zoveel mogelijk bijeenkomsten bezoekt: om het vuur brandende te houden, zodat niemand de sekte verlaat.

Het product

Dat verklaart ook waarom zoveel gelovigen niet in staat lijken afstand te nemen van hun sekte, zelfs wanneer zij met de harde waarheid worden geconfronteerd.

Sinds enkele jaren maken organisatoren van piramidespelen gebruik van een truc om zich te kunnen voordoen als keurig MLM-bedrijf.

Deelnemers leggen niet gewoon geld in, maar kopen wat een product lijkt: vóór de uitvinding van cryptovaluta was dat vaak gewoon een (verder waardeloze) munt.

Betalen voor gratis informatie

Bij OneCoin kopen beleggers een “educatief pakket”, dat bestaat uit informatie die gratis op het internet gevonden kan worden.

De justitiële autoriteiten in een groot aantal landen trappen daar niet in. Er lopen dan ook een groot aantal onderzoeken in diverse landen naar OneCoin, voorzover de piramide er nog niet verboden is.

Vandaar ook dat OneCoin niet toegankelijk is voor Amerikanen: de Federal Trade Commission (FTC) hanteert een vlijmscherp antipiramidebeleid, waardoor bedrijven met boter op hun hoofd de Verenigde Staten mijden als de pest

Voorpaginanieuws

OneCoin oprichtster Ruja Ignatova bedacht trouwens een lachwekkende manier om zichzelf (en haar onderneming) als respectabel neer te zetten.

In mei 2015 verscheen zij op de cover van het toonaangevende zakenblad Forbes Magazine, met een interview in het blad. Met één kanttekening: het ging niet om een reguliere editie van Forbes, maar om een betaalde advertentie.

Op de officiële Forbescover ziet Ignatova er heel anders uit.

 

Het zou niet bij de fake Forbescover blijven: in 2016 herhaalde Ignatova het kunstje bij Financial IT Magazine. Alles om de gelovigen in het gareel te houden.

Valse documenten

En valse voorpagina’s zijn niet de enige kunstjes die het OneCoin management kent. Medio 2017 waarschuwde het Vietnamese ministerie van Planning en Investeringen de bevolking op hun hoede te zijn.

OneCoin had namelijk bekendgemaakt dat Hanoi officieel toestemming had gegeven om te mogen werken in Vietnam.

Het document waar de toestemming op stond, bleek echter vervalst en de persoon die het had getekend, werkte niet eens op de afdeling die de licentie zou hebben afgegeven.