fbpx
De viering van de overwinning van het licht

Het Diválifeest is niet alleen in India, maar overal waar Hindoes wonen het belangrijkste feest. Het wordt soms vergeleken met het kerstfeest voor christenen maar is veel meer een afsluiting, vergelijkbaar met de oudejaarsviering.

De spirituele betekenis van het feest is de overwinning van het licht op de duisternis, van kennis op onwetendheid, goed over kwaad, en van hoop op wanhoop. De viering van de overwinning van het goede over het kwade markeert ook het begin van een nieuw financieel jaar voor Indiase bedrijven over de hele wereld.

Enkele weetjes over Diváli:

Diváli (Diwali, Deepavali) betekent “rij lichtjes”. Het licht is een belangrijk fysiek en spiritueel symbool van de feestdag.

Het feest wordt ook wel ‘Feest van het Licht’ genoemd vanwege de olielampjes die men gebruikt om de woning te versieren. Iedere persoon steekt vier lichtjes (Dia, Dya of Dipa) aan: de vier Dia symboliseren voorspoed, kennis, wijsheid en vrede. Dat laatste komt bijvoorbeeld tot uiting waar India grenst aan Pakistan: ieder jaar benaderen Indiase en Pakistaanse militairen die de grens bewaken, elkaar met traditionele zoetigheid van de twee landen als gebaar van goede wil.

De Diválirituelen verschillen in India per regio. In de Skanda Purana, een oud Sanskriet geschrift, symboliseert de dia de zon als kosmische schenker van licht en energie voor het leven.

Het Christendom heeft kerken, het Judaïsme heeft synagogen, de Islam heeft moskeeën en het Hindoeïsme heeft mandirs. Met Diváli worden voedseloffers geplaatst op de altaren van verschillende goden en komt men in de mandir samen voor gemeenschappelijke maaltijden. In India zijn er voor de gelegenheid diverse kermisachtige feesten (mela’s) waar boeren hun waren verkopen, kleding en andere producten worden gekocht en het publiek wordt vermaakt met optredens van jongleurs, acrobaten, slangenbezweerders en waarzeggers.

Het feest wordt lang vooraf voorbereid. Families zijn dagenlang bezig met het schoonmaken en versieren van hun woningen. Er worden nieuwe kleren gekocht om te dragen bij de vieringen en geschenken gekocht voor familie en vrienden. Veel hindoes eten voorafgaand aan of tijdens het feest geen vlees.

Meer nieuws

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…