fbpx

“De VHP is Sonny Hira veel dank verschuldigd”

GFC NIEUWS- “De VHP is Sonny Hira veel dank verschuldigd”. Dat zei president Chan Santokhi bij de uitvaartdienst van Sonny Hira.
Hira, oud-ambassadeur en VHP-topper, overleed op 29 november op 74-jarige leeftijd.
Hieronder de toespraak van Santokhi:
“Beste familie, vrienden en partijgenoten,
We zijn hier bedroefd bijeen om afscheid te nemen van Radjendrakumar Nihalchand Sonny Hira. Maar eenieder kende hem als Sonny. Hij werd 74 jaar.
Niemand kan de dood voorspellen, dus als de boodschap komt, overvalt het je met ongeloof en zal het voor velen van ons ook een schok zijn geweest. Voor mij was het dat ook. Sonny was een echte ‘familie-man’, een toegewijde echtgenoot en zorgzame vader voor zijn kinderen.
Onze gedachten in dit moment van verdriet zijn bij zijn echtgenote, Lititia, zijn dochter Brigitte en zijn zoons Ferry, Sergio en Reguillo. Wij zijn hen tot troost en steun bij dit verlies. Een verlies voor hen als gezin, en mag ik ook zeggen: een verlies voor onze partij en ons land. Sonny’s heengaan raakt ons allemaal heel diep en het raakt mij ook persoonlijk.
Sonny was een wijze en erudiete man, die met zijn levenservaring en wijsheid ons land grote diensten heeft bewezen. De laatste jaren vooral als mijn adviseur, niet alleen op het terrein van buitenlandse betrekkingen, maar ook op het politieke vlak. De VHP is Sonny Hira veel dank verschuldigd. Hij was onder meer Voorzitter van de Commissie Internationale Betrekkingen van de VHP en op gezette tijd trad hij ook op als de officiële woordvoerder van de partij.
Hij was de ideale diplomaat, die met zijn behoedzame benadering, lastige opdrachten kon uitvoeren. Zonder mensen te kwetsen, iedereen in zijn waarde te laten en toch de boodschap ondubbelzinnig over te brengen. Hij was een dankbare bron van informatie en ervaringen die hij opdeed als docent en diplomaat.
Hij deelde zijn kennis graag. Een ‘tori-mang’ die veel had meegemaakt en daar graag over vertelde aan zijn vrienden en kennissen. In onze conversaties was er ook altijd ruimte voor een goede ‘joke’. Sommigen die we hier in deze setting niet kunnen herhalen.
Sonny heeft het grootste deel van zijn carrière doorgebracht in de buitenlandse dienst. Hij was eerst een aantal jaren verbonden als docent aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren, toen hij in 1976 terugkeerde van zijn studies aan Universiteit van Amsterdam, waar hij Spaanse taal en letterkunde én in de geschiedenis van Latijns-Amerika studeerde.
Vanaf 1981 begon zijn carrière in de diplomatieke dienst. Zijn eerste buitenpost was als Chargé d’Affaires op de ambassade in Venezuela, van 1982-1984. Daarna volgende posten als Consul-Generaal op de Nederlandse Antillen van 1994 – 1998 en Eerste Ambassade Secretaris op onze ambassade in Brussel.
Van 2002- 2007 was hij onze ambassadeur in Brazilië. Hij werd voor zijn bijzondere verdiensten, door de Braziliaanse regering onderscheiden met het Groot Kruis van de Nationale Orde van Cruzeiro do Sul. En voor zijn verdiensten voor de natie werd hij op 21 november gedecoreerd als Commandeur in de Ere-Orde van de Palm in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid. We zijn Sonny zeer erkentelijk voor zijn werk en toewijding aan Suriname.
Voor Lititia en de kinderen heb ik een paar woorden, die hopelijk troost brengen: De dood van een geliefde doet pijn, op een wijze die niemand van ons voor jullie kan wegnemen. Maar, de liefde van Sonny voor jullie en van jullie voor hem zijn herinneringen die niemand van je afnemen. Ze zijn er om te koesteren op momenten dat het moeilijk is.
Namens de VHP wil ik jullie dank zeggen voor de ruimte die jullie aan Sonny hebben gegeven om zijn bijdrage te leveren aan zijn land. Dank dat we als natie hem hebben mogen lenen van jullie. De vele uren dagen, maanden, jaren. De tijd die hij gaf aan de partij en aan de opbouw van zijn land. We herdenken Sonny vandaag als een goed mens, met een groot hart voor Suriname.
Moge Radjendrakumar Nihalchand Sonny Hira, in vrede en rust aan zijn reis beginnen naar de Schepper. Ohm Shanti, Shanti Ohm.”

BEKIJK OOK
Jeugd Tibiti voelt zich in de steek gelaten, 1 voor 12 doneert schooltassen