fbpx
De slag in de Javazee op ABC tv-kanaal 4-2

In november 2016 was er veel ophef toen er bekend was geworden dat de gezonken schepen van de Slag in de Javazee spoorloos van de Indonesische zeebodem waren verdwenen. Deze maand wordt herdacht dat de slag precies 75 jaar gelden plaatsvond.

Ter gelegenheid hiervan zal de documentaire ’De slag in de Javazee’ van filmmaker Niek Koppen en producent Eddy Wijngaarde vanavond op ABC TV op kanaal 4-2 vertoond worden.

De slag in de Javazee is 1996 bekroond met de ’Gouden Kalf’ en was de officiële Nederlandse inzending voor de Oscar voor de lange documentaires.

Achtergrond Op 27 februari 1942 voltrok zich voor de kust ten noorden van het eiland Java een drama. Een vloot bestaande uit schepen van Amerika, Australië, Engeland en Nederland, onder aanvoering van de legendarisch geworden Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman, probeerde tevergeefs de Japanners tegen te houden bij hun aanval op Nederlands-Indië.

Vrijwel de gehele geallieerde vloot werd binnen enkele uren tot zinken gebracht terwijl de Japanners vrijwel geen schade leden. Meer dan tweeduizend mannen lieten in de slag in de Javazee, en in de nasleep daarvan, het leven.

De Nederlandse vice-admiraal Helfrich, die het opperbevel over de westelijke vloot voerde, was vastbesloten om ‘ons Indië’ tot het uiterste te verdedigen. Men wist aan boord van de schepen dat het een vrijwel onmogelijke opgave was waar men voor stond.

De slag in de Javazee vormde de inleiding tot het feitelijke einde aan 350 jaar koloniale overheersing van Indië door de Nederlanders.

De ruim twee uren durende film is geen historische film in de gebruikelijke zin van het woord, evenmin een heldenepos.

Eerder is het een document van menselijk handelen en een verslag van de herinnering: overlevenden vertellen ieder hun eigen verhaal en schetsen hun eigen waarheid en werkelijkheid. Aldus ontstaat een veelzijdige persoonlijke reconstructie van een fatale zeeslag.

Aan de ene kant wordt zo een individuele dimensie toegevoegd aan de nuchtere historische ‘feiten’, aan de andere kant geeft de film inzicht in de menselijke overlevingsdrang tijdens zo’n directe confrontatie met de dood. Nederlanders, Britten, Amerikanen, Australiërs en Japanners vertellen openhartig voor de camera.

De film maakt voelbaar wat deze mannen aan boord van hun schip op weg naar de slag, tijdens het gevecht en ook daarna, in het water, hebben doorgemaakt.

Zij die de slag overleefden werden, paradoxaal genoeg, door hun Japanse tegenstander op hoffelijke wijze uit zee gered… om vervolgens nog jaren in het kamp door te brengen.

Datum: woensdag 1 maart 2017 Tijd: 18:55u Zender: ABC TV op kanaal 4-2(GFC)

Meer nieuws

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…