fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

‘De rijke mensen in Suriname zijn schilders, grasmaaiers, aannemers en betalen geen belasting’

De nieuwe rijken in Suriname. Wie zijn die mensen? Ze betalen geen cent belasting en verdienen elke dag velen keren meer dan de gemiddelde ambtenaar of andersoortige werknemer.

Een boekhouder die momenteel een groot onderzoek doet naar de inkomsten van Surinamers, zegt aan GFC Nieuws dat veel grasmaaiers tegenwoordig binnen de categorie grootverdieners in ons land vallen.

“Deze figuren vragen al gauw SRD 80,- tot SRD 150,- per klusje, waarmee ze soms al ver binnen een uur klaar zijn. Per dag hebben grasmaaiers gemiddeld zes tot zeven vaste klanten. Reken zelf maar uit: een dagloon van ruim SRD 700,- of meer. Hun eigen kosten zijn bovendien erg laag en ze betalen geen cent belasting”, zegt hij.

“Ook schilders die eigen baas zijn verdienen veel geld over de ruggen van anderen. Tegenwoordig ben je vele duizenden Surinaamse dollars kwijt voor een eenvoudige job. De meeste schilders nemen overal klusjes aan, zetten vervolgens enkele goedkope amateurs (hulpkrachten) in en verdienen volgens mijn schattingen gemiddeld zeker boven de SRD 17.000 per maand”, legt hij verder uit.

OOK INTERESSANT
Fietser klemgereden en beroofd door bromfietsers

Over de inkomsten van de meeste malafide aannemers is hij stellig. “Die worden binnen de kortste keren rijk in Suriname. De meesten van hen, de eerlijke aannemers uitgezonderd, overvragen hun klanten op schandalige wijze, houden zich vaak niet aan gemaakte afspraken en ook deze lui betalen in de meeste gevallen geen belasting”.

Een ander heikel punt, behalve het op criminele wijze ontduiken van de belasting, is volgens de boekhouder dat een ieder zich tegenwoordig aannemer noemt. “Sommige van deze malafide personen weten niet eens een spijker in een stuk hout te slaan en opereren binnen de gemeenschap als aannemer. Zij vragen extreem hoge bedragen en leveren vaak genoeg rommelwerk af”, is zijn conclusie.