Van de vijftien politieke partijen die zich hebben aangemeld voor de verkiezingen in Suriname, zijn er veertien goedgekeurd door het Centraal Hoofdstembureau (CHS).
De Progressief-Verheffende Partij (PVP) is afgewezen omdat haar machtiging niet voldeed aan de statutaire vereisten.
Slechts vier van de vijf bestuursleden hebben de machtiging ondertekend, waardoor deze ongeldig werd verklaard. De PVP kan tegen deze beslissing in beroep gaan bij de president.
“Meerheid bestuur heeft getekend”
PVP-voorzitter Roy Bhikharie geeft in een reactie tegenover GFC Nieuws aan dat hij de volmacht ontving waarop drie bestuursleden konden tekenen. Volgens hem vormt dit de meerderheid van het bestuur van vijf.
In het huishoudelijk reglement van PVP, artikel 7, punt 2, staat: “Besluiten van het hoofdbestuur zullen worden genomen met een gewone meerderheid, wat dient te blijken uit de desbetreffende besluitenlijsten, schriftelijk of elektronisch.”
“Ter plekke vroegen ze om vijf handtekeningen, maar één persoon bevond zich bij het Afobaka Resort. In onze statuten staat dat het bestuur in rechte PVP vertegenwoordigt en niet het voltallige bestuur. Dus de meerderheid ook.”
“En als de volmacht niet voldeed waarom zijn de gevolmachtigden ontvangen?”, aldus Bhikharie.
Beroep bij de president
Hij zegt verder dat de partij in beroep zal gaan bij de president. “Maar dat is ook belachelijk, want hoe kun je in beroep gaan bij een belanghebbende die ook partij is? Dat is conflict of interest, fundamentele belangenverstrengeling”, stelt hij.
Onenigheid over stortingsbewijzen
Bhikharie wijst verder erop dat het CHS een stortingsbewijs van CBvS eiste en dat de stortingsbewijzen van CBvS illegaal zijn wanneer via een andere bank op de rekening van Financiën is gestort.
“Financiën moet je dat bewijs geven. Ik heb het wil via Financiën gehad. Is toch logisch? Dus jij stort op mijn rekening bij een andere bank. Dan gaat mijn bank jou toch geen bewijs geven.”
Naar zijn zeggen blijkt in de praktijk dat CBvS wel stortingsbewijzen heeft afgegeven van gestorte waarborgsommen op de rekening van Financiën.
“En het ministerie van Financiën en mijn bank, Finabank, zijn hiervan ook op de hoogte. Ik vermoed OKB ook”, zegt Bhikharie.
Vertrouwen in banksysteem onder druk
De PVP-voorzitter merkt op dat de waarborgsom niet wordt gestort op een rekening van CHS, maar op de rekening van Financiën bij CBvS.
“Dus de bankprincipes die het vertrouwen van de klanten genieten, worden hierdoor vernietigd”, stelt hij.

S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.