fbpx
De precaire financieel-economische situatie

Van vele kanten doen er allerlei geruchten de ronde, dat Suriname aan de rand van een faillissement staat!

Het is inderdaad een feit dat het land thans in een diep dal verkeert. De president heeft ook beaamd, dat er offers gebracht moeten worden; ook zijdens de regering.

Conform de statistieken van het ABS ( Algemeen Bureau voor deStatistiek ) blijkt, dat de inflatie wel  aan het toenemen is. De prijsinflatie zit nu op ongeveer  3 % en hopelijk zullen wij niet te maken krijgen met devaluatie.

De ontslagen en/of de afvloeiingen bij Iamgold , het Canadees goudbedrijf van  zo’n 150 tot 200 werknemers. Voorts het ontslag van bijkans 400 contractarbeiders bij Suriname aluminium compagnie (Suralco) te Moengo en door de sluiting vande raffinaderij te Paranam (Alcoa) komen 2000 banen op de tocht te staan; hiervan zijn 1.500  contractarbeiders.

Deze en andere verontrustende berichten over de huidige financieel – economische situatie worden vaak anders vertaald door delen van de pers en diverse politici en personen, die nooit tevreden zijn of contra de regering zijn!

De onheilsberichten kunnen wellicht een toevallige samenloop zijn van een aantal omstandigheden. De toekomst zal moeten uitwijzen dat door het terug dringen van debegroting en het treffen van bezuinigingsmaatregelen, de crisis niet verder toeneemt en dat de betalingsachterstand aan leveranciers zo spoedig als mogelijk kan worden ingelopen.

Laten we niet hopen dat de  “mega crisis” zich wederom voordoet. Denk aan de tijd van CIS  (Centraal Inkoopbureau Suriname) in dezeventiger jaren, de ellenlange rijen en de schaarste aan eerste levensbehoeften, benzine, medicamenten etc. en aan deconsumentenkaarten   in de jaren 80 en 90!

De huidige situatie moet niet ertoe bijdragen, dat de diverse betalingen in gedrang komen; vooral de sociale voorzieningen, AOV-gelden en salarissen van leerkrachten / ambtenaren.

Er wordt gehoopt, dat de economie zich heel spoedig stabiliseert en dat de overheid de nodige middelen vindt, zonder grote leningen te sluiten met hoge rente om verdere uitbarstingen in de kwakkelende economie te voorkomen  !

ROY HARPAL

 

Meer nieuws

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…

11 positief uit 296 Covid-testen

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe personen dat het voorbije etmaal positief is getest op Covid-19 is 11. In totaal zijn 296 testen uitgevoerd. Dikke mensen…

Komediant Jerrel Vierklau heengegaan

GFC NIEUWS- Toneelacteur en komediant Jerrel Vierklau is niet meer. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…