fbpx

De Nieuwe Kerk Amsterdam presenteert Anton de Kom-weekend in kader Grote Suriname-tentoonstelling

GFC NIEUWS- Speciaal voor De Grote Suriname-tentoonstelling organiseren Stichting Julius Leeft! en De Nieuwe Kerk Amsterdam zes theaterproducties over de Surinaamse geschiedenis.

Waar de tentoonstelling in De Nieuwe Kerk het meeslepende epos van het land en zijn bewoners vertelt, gaan de monologen over acht historische hoofdrolspelers.

Dit weekend staat Anton de Kom – waarschijnlijk de bekendste Surinaamse schrijver en verzetsstrijder – centraal in de tweede Suriname Monoloog (8 en 10 november om 19 uur in De Nieuwe Kerk).

Ook wordt er een speciale stadswandeling georganiseerd op zondag 10 november, van Amsterdam-Zuidoost naar de Dam.

Suriname Monoloog: Anton de Kom

Anton de Kom (1898–1945) was een Surinaamse antikoloniale schrijver, nationalist en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef onder meer het beroemde boek Wij slaven van Suriname.

De première van de voorstelling vindt plaats in De Nieuwe Kerk op 8 november, de reprise staat gepland op 10 november.

De Kom wordt gespeeld door Urmie Plein, naar script van Noraly Beyer.

Anton de Kom-wandeling

Op 10 november vindt een speciale standswandeling plaats. Deze start in Amsterdam-Zuidoost op het Anton de Komplein, bij het standbeeld van De Kom dat in 2005 werd gemaakt door Jikke van Loon.

BEKIJK OOK
Twee top legerfunctionarissen VS en Colombia naar Suriname

De wandeling eindigt in De Nieuwe Kerk op de Dam, waar een ander standbeeld van De Kom staat. Dit werd in 2006 gemaakt door Erwin de Vries.

De wandeling wordt georganiseerd in samenwerking met Frank Kanhai en zijn team, cabaretier en auteur Guillermo Babel (Baba Tori Mang Yaga) en De Koms kleinzoon Vincent de Kom.

De Grote Suriname-tentoonstelling

De tentoonstelling is een co-creatie van tientallen partijen in Suriname en Nederland. De ontwerpers zetten met banieren van meer dan tien meter hoog negen Surinaamse scènes op.

Het begint met de Inheemse bewoners en gaat via het slavernij- en immigratieverleden naar de kleurrijke Marroncultuur en het feestrijke Paramaribo.

Ruim driehonderd historische en hedendaagse objecten, uit bijna vijftig verschillende collecties, presenteren de culturen en de geschiedenis van Suriname in de breedste zin van het woord, in een nog nooit eerder vertoond samenspel.