fbpx
De Nieuwe Kerk Amsterdam presenteert Anton de Kom-weekend in kader Grote Suriname-tentoonstelling

GFC NIEUWS- Speciaal voor De Grote Suriname-tentoonstelling organiseren Stichting Julius Leeft! en De Nieuwe Kerk Amsterdam zes theaterproducties over de Surinaamse geschiedenis.

Waar de tentoonstelling in De Nieuwe Kerk het meeslepende epos van het land en zijn bewoners vertelt, gaan de monologen over acht historische hoofdrolspelers.

Dit weekend staat Anton de Kom – waarschijnlijk de bekendste Surinaamse schrijver en verzetsstrijder – centraal in de tweede Suriname Monoloog (8 en 10 november om 19 uur in De Nieuwe Kerk).

Ook wordt er een speciale stadswandeling georganiseerd op zondag 10 november, van Amsterdam-Zuidoost naar de Dam.

Suriname Monoloog: Anton de Kom

Anton de Kom (1898–1945) was een Surinaamse antikoloniale schrijver, nationalist en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef onder meer het beroemde boek Wij slaven van Suriname.

De première van de voorstelling vindt plaats in De Nieuwe Kerk op 8 november, de reprise staat gepland op 10 november.

De Kom wordt gespeeld door Urmie Plein, naar script van Noraly Beyer.

Anton de Kom-wandeling

Op 10 november vindt een speciale standswandeling plaats. Deze start in Amsterdam-Zuidoost op het Anton de Komplein, bij het standbeeld van De Kom dat in 2005 werd gemaakt door Jikke van Loon.

De wandeling eindigt in De Nieuwe Kerk op de Dam, waar een ander standbeeld van De Kom staat. Dit werd in 2006 gemaakt door Erwin de Vries.

De wandeling wordt georganiseerd in samenwerking met Frank Kanhai en zijn team, cabaretier en auteur Guillermo Babel (Baba Tori Mang Yaga) en De Koms kleinzoon Vincent de Kom.

De Grote Suriname-tentoonstelling

De tentoonstelling is een co-creatie van tientallen partijen in Suriname en Nederland. De ontwerpers zetten met banieren van meer dan tien meter hoog negen Surinaamse scènes op.

Het begint met de Inheemse bewoners en gaat via het slavernij- en immigratieverleden naar de kleurrijke Marroncultuur en het feestrijke Paramaribo.

Ruim driehonderd historische en hedendaagse objecten, uit bijna vijftig verschillende collecties, presenteren de culturen en de geschiedenis van Suriname in de breedste zin van het woord, in een nog nooit eerder vertoond samenspel.

Meer nieuws

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…