fbpx

‘De meeste mannen in Suriname hebben minstens één buitenvrouw en het liefst meerdere’

Sanne de Bakker wordt bedreigd. Dat beweert de schrijfster van het controversiële kinderboek ‘Suriname, here we come’ op haar Facebookpagina. Zij toonde nergens voorbeelden van dreigingen en heeft voor zover bekend nog geen aangifte hiervan gedaan, maar vertelde bij diverse media dat zij met de dood is bedreigd.

Volgens De Bakker werden veel mensen boos omdat zij in het boekje met “leuke weetjes over Suriname” (dat inhoudelijk verdacht veel overeenkomst vertoont met deze website) schreef “dat het in Suriname heel normaal is om vreemd te gaan”.

Het gewraakte citaat zou na de eerste druk uit 2012 verwijderd zijn, en “Dat de eerste druk verspreid over de bibliotheken in Nederland ligt, en waar het citaat wél nog in staat, daar heb ik helaas geen invloed op,” legt zij uit.

Niet alle – de meeste

Bovendien werden zaken “nogal uit zijn verband gerukt: er stond namelijk niet dat alle Surinaamse mannen een buitenvrouw hebben, er staat dat het in Suriname normaal is.”

Dat klopt – De Bakker zegt niet dat álle mannen in Suriname vreemd gaan, maar: “De meeste mannen in Suriname hebben minstens één ‘buitenvrouw’ en het liefst meerdere.” Niet alle, alleen maar de meeste – groot verschil, moet de schrijfster gedacht hebben.

36771313 10212583191562718 6685620279923703808 n | GFC Nieuws

Multimuljonair

Op de Facebookpagina van Morenita Taborda, die enkele pagina’s uit het boek deelde, blijkt echter dat De Bakker veel meer over Suriname beweerde dan alleen maar over trouweloze mannen.

multimuljonair | GFC Nieuws

Hoofdpersoon Floortje de Mol gaat op wereldreis nadat zij dankzij de Staatsloterij ‘multimuljonair’ [sic] is geworden. 

Het eerste land dat zij aandoet, is Suriname.

De Bakker begint haar weetjes met de mededeling aan haar jeugdige lezertjes dat mensen zichzelf als slaaf verkochten om een beter leven te krijgen.

Bruhamaker

Surinamers moeten hun schoenen uitdoen “als je bij iemand op bezoek gaat […] omdat je anders het kwaad van de straat mee naar binnen neemt.”

Dat heeft waarschijnlijk te maken met hun geloof in bruha, zwarte magie. Dat bruha en de bruhamaker in Suriname volslagen onbekend zijn, mag voor De Bakker de pret niet drukken.

BEKIJK OOK
Derde kinder-chirurgische missie in Diakonessenhuis goed verlopen

Hindoestanen hebben het in Suriname nogal moeilijk, omdat zij meertalig zijn: zij spreken Nederlands, Hindi en Sranan Tongo. Meertaligheid als handicap in een multi-etnische gemeenschap?

Chinezen hebben het bij De Bakker nog moeilijker. Zij spreken in Suriname uitsluitend het Sranan Tongo, doceert de schrijfster in verbijsterende onwetendheid. Onze lingua franca heette vroeger trouwens Negertaal, onthult zij aan de Nederlandse kindertjes.

Honden aanrijden

Honden hebben het moeilijk in Suriname. Zij zien er meestal slecht uit, lopen mank, hebben overal wondjes en zitten onder de vlooien, teken en schurft.

Komt bij dat zij vaak opzettelijk worden aangereden door mensen die willen zien “hoe de honden erna liggen te creperen.”

Ook leuk om te weten: de helft van de Nickerianen ouder dan 50 is analfabeet. Bovendien is er in Nickerie geen vuilophaaldienst en lijkt er een milieuramp ophanden.

Veel Surinamers herkenden zichzelf en hun land niet in de beschrijving van De Bakker en lieten dat online luidkeels weten.

Verkoop gestopt

“Er kwam een stortvloed van kwade berichten binnen, mijn openbare pagina’s werden gestalkt, ik werd uitgescholden, bedreigd, geïntimideerd, onterecht beschuldigd voor racist [sic],” jammert De Bakker op Facebook.

Morenita Taborda vroeg opheldering aan de Openbare Bibliotheek in Amsterdam Zuidoost, waar het boek ter inzage lag, en aan boekenverkoper Bol.com die het in de online etalage had liggen.

De bieb liet haar weten “intern met afdeling Collectie en directie” te zullen kijken “hoe dit precies zit en wat voor vervolgstap we zetten.”

Bol.com liet vrijdag weten te stoppen met de verkoop, en uitgever Kluitman ontdekte schijnbaar pas door alle commotie dat er nogal het een en ander in het boek stond.

Surinamers zeggen het zelfpost | GFC Nieuws

En Sanne de Bakker zelf? Die is verbolgen door de verbanning naar het literaire Golgotha: “Kan dit eens een keer ophouden? Excuses heb ik allang gemaakt […]

Overigens was er na ‘jullie’ vorige attack een documentaire die alles beaamde waar jullie zo’n herrie over maakten, nota bene door Surinamers zelf.

Hebben jullie niets beters te doen dan oude koeien uit de sloot halen? Ik ben er nu wel klaar mee”, briest de kinderboekenschrijfster.

Dat is in ieder geval één weetje dat klopt: dat sommige Surinamers zelf ook beweren dat wij een overspelig volkje te zijn.