fbpx
De lijst duwen kan NPS zetelwinst opleveren

Wat is het nut van een lijstduwer?

Heeft het zin om kiezers te vragen niet-traditioneel te stemmen op de lijsttrekker, maar op de kandidaat die juist helemaal onderaan de lijst bengelt?

Soms, uit strategische overwegingen, vragen partijtoppers de kiezers om op de lijstduwer te stemmen. Dat DNA- lid in-spe wordt plotseling een factor.

Maar voordat we de strategie van de NPS behandelen, moeten we eerst weten waarom partijen soms adviseren om op de lijstduwer te stemmen.

Waarom een lijst duwen?

Dit fenomeen zien we vaak bij partijen die ervoor kiezen om in combinatieverband mee te doen aan de verkiezingen. Maar er moet wel een voorwaarde zijn. De lijstduwer moet een kandidaat (meestal een partijgenoot) die op de eerste of tweede plek is geplaatst, “helpen”.

Met “helpen” bedoelen we, dat bij het succesvol duwen, vanwege ons kiesstelsel, de kandidaat onderin op voorkeur wordt gekozen, terwijl de andere kandidaat die bovenaan staat, wegens zijn positie op de lijst ook de DNA binnenkomt. Maar ook als het niet lukt om de duwer binnen te halen, heeft de kandidaat die bovenaan staat toch voordeel aan de stemmen van de duwer. Die komen hem ten goede.

Maar de belangrijkste reden om te duwen, moeten we binnen partijstrategieën zoeken. Als een partij verzekerd is van een aantal zetels binnen de combinatie kan zij met dit aantal spelen. Door op de duwer te stemmen beïnvloedt zij de volgorde van de leden die gekozen moeten worden.

Immers de telling begint niet bij kandidaat nummer 1, maar bij de kandidaat aan wie het stemadvies wordt gegeven. In de meeste gevallen is dat de persoon op de laatste plek, omdat het gemakkelijk is voor de stemmer. Maar als u goed leest, kan dat ook een kandidaat zijn die op een andere plek staat.

Dus men duwt om de kandidaten die boven zijn te “helpen” en om een partijstrategie af te werken. Laten we kijken of de strategie van de NPS slim is.

In Paramaribo heeft de NPS de plekken 1, 5, 6, 10, 11 en 17 toegewezen gekregen. De afgelopen verkiezing won het NF zeven zetels in Paramaribo. We gaan ervan uit dat V7 weer 7 zetels haalt.

Zonder stemadvies, komen er drie NPS’ers binnen. Dat zijn namelijk de kandidaten op nummer 1, 5 en 6. Bij stemadvies om op de lijstduwer te stemmen komen binnen, 17, 1, 5 en 6, dus vier NPS’ers. Dat is stabiliteit. Het woord waar de groene partij van houdt.

Als het V7 lukt om 8 zetels in Paramaribo te halen en er wordt niet geadviseerd om op de lijstduwer te stemmen komen er drie NPS’ers binnen. Bij het stemmen op de duwer zijn het er vier.
Maar het kan verkeren dat de V7 -lijst zes zetels wint in Paramaribo. Zonder te duwen komen er twee NPS’ ers binnen. Door te duwen worden dat drie.

Een ding staat vast. Als de NPS besluit om te duwen, heeft zij 2 zetels contant binnen. Dat worden de lijstduwer en de lijsttrekker.

Nadelen en kritiek

Maar zaken gaan niet zo gemakkelijk, want intussen wordt gefluisterd dat de VHP haar leden zal adviseren om op nummer 16 te stemmen. Dat maakt de situatie ingewikkelder.

Hoewel, duwen vanuit 16 lijkt niet zo interessant, het geeft de kiezer ietwat zoekwerk en eist extra voorlichting van de partij. De kritiek op deze partijinstructie is dat leden op de lijst zich gepasseerd kunnen voelen. Immers stemmen op de duwer verandert de volgorde. Zij die op positienummer 10 staan, komen dan in feite op plek nummer 11 te staan.

Verder symboliseert het duwen geen eenheid, tenminste als dat niet is afgesproken tijdens het toekennen van posities aan partijen op de lijst.

Maar zoals de kaarten nu liggen, heeft de NPS alleen baat bij het laten stemmen op nummer 17. Haar posities in de andere districten zijn niet hoopgevend. In Paramaribo moet zij de kans grijpen.

Gregory Rijssen

In het volgend artikel worden de lijsten van de NDP en V7 naast elkaar gezet en geanalyseerd.

Meer nieuws

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.

“Adhin mag naar huis”

GFC NIEUWS- “Laat het recht zegevieren. Adhin mag naar huis!” Dit deelde NDP-topper Melvin Bouva zojuist op social media.