fbpx
De lijst duwen kan NPS zetelwinst opleveren

Wat is het nut van een lijstduwer?

Heeft het zin om kiezers te vragen niet-traditioneel te stemmen op de lijsttrekker, maar op de kandidaat die juist helemaal onderaan de lijst bengelt?

Soms, uit strategische overwegingen, vragen partijtoppers de kiezers om op de lijstduwer te stemmen. Dat DNA- lid in-spe wordt plotseling een factor.

Maar voordat we de strategie van de NPS behandelen, moeten we eerst weten waarom partijen soms adviseren om op de lijstduwer te stemmen.

Waarom een lijst duwen?

Dit fenomeen zien we vaak bij partijen die ervoor kiezen om in combinatieverband mee te doen aan de verkiezingen. Maar er moet wel een voorwaarde zijn. De lijstduwer moet een kandidaat (meestal een partijgenoot) die op de eerste of tweede plek is geplaatst, “helpen”.

Met “helpen” bedoelen we, dat bij het succesvol duwen, vanwege ons kiesstelsel, de kandidaat onderin op voorkeur wordt gekozen, terwijl de andere kandidaat die bovenaan staat, wegens zijn positie op de lijst ook de DNA binnenkomt. Maar ook als het niet lukt om de duwer binnen te halen, heeft de kandidaat die bovenaan staat toch voordeel aan de stemmen van de duwer. Die komen hem ten goede.

Maar de belangrijkste reden om te duwen, moeten we binnen partijstrategieën zoeken. Als een partij verzekerd is van een aantal zetels binnen de combinatie kan zij met dit aantal spelen. Door op de duwer te stemmen beïnvloedt zij de volgorde van de leden die gekozen moeten worden.

Immers de telling begint niet bij kandidaat nummer 1, maar bij de kandidaat aan wie het stemadvies wordt gegeven. In de meeste gevallen is dat de persoon op de laatste plek, omdat het gemakkelijk is voor de stemmer. Maar als u goed leest, kan dat ook een kandidaat zijn die op een andere plek staat.

Dus men duwt om de kandidaten die boven zijn te “helpen” en om een partijstrategie af te werken. Laten we kijken of de strategie van de NPS slim is.

In Paramaribo heeft de NPS de plekken 1, 5, 6, 10, 11 en 17 toegewezen gekregen. De afgelopen verkiezing won het NF zeven zetels in Paramaribo. We gaan ervan uit dat V7 weer 7 zetels haalt.

Zonder stemadvies, komen er drie NPS’ers binnen. Dat zijn namelijk de kandidaten op nummer 1, 5 en 6. Bij stemadvies om op de lijstduwer te stemmen komen binnen, 17, 1, 5 en 6, dus vier NPS’ers. Dat is stabiliteit. Het woord waar de groene partij van houdt.

Als het V7 lukt om 8 zetels in Paramaribo te halen en er wordt niet geadviseerd om op de lijstduwer te stemmen komen er drie NPS’ers binnen. Bij het stemmen op de duwer zijn het er vier.
Maar het kan verkeren dat de V7 -lijst zes zetels wint in Paramaribo. Zonder te duwen komen er twee NPS’ ers binnen. Door te duwen worden dat drie.

Een ding staat vast. Als de NPS besluit om te duwen, heeft zij 2 zetels contant binnen. Dat worden de lijstduwer en de lijsttrekker.

Nadelen en kritiek

Maar zaken gaan niet zo gemakkelijk, want intussen wordt gefluisterd dat de VHP haar leden zal adviseren om op nummer 16 te stemmen. Dat maakt de situatie ingewikkelder.

Hoewel, duwen vanuit 16 lijkt niet zo interessant, het geeft de kiezer ietwat zoekwerk en eist extra voorlichting van de partij. De kritiek op deze partijinstructie is dat leden op de lijst zich gepasseerd kunnen voelen. Immers stemmen op de duwer verandert de volgorde. Zij die op positienummer 10 staan, komen dan in feite op plek nummer 11 te staan.

Verder symboliseert het duwen geen eenheid, tenminste als dat niet is afgesproken tijdens het toekennen van posities aan partijen op de lijst.

Maar zoals de kaarten nu liggen, heeft de NPS alleen baat bij het laten stemmen op nummer 17. Haar posities in de andere districten zijn niet hoopgevend. In Paramaribo moet zij de kans grijpen.

Gregory Rijssen

In het volgend artikel worden de lijsten van de NDP en V7 naast elkaar gezet en geanalyseerd.

Meer nieuws

Minister Sewdien legt bezoek af aan Nickerie

GFC NIEUWS- Minister Prahlad Sewdien heeft in het weekend een werkbezoek gebracht aan Nickerie. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers….

Toelating Adhin tot DNA

GFC NIEUWS- Ashwin Adhin wordt donderdag toegelaten tot het parlement. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Ingezonden| Politieke erfenis en wanbeleid

GFC NIEUWS- De laatste dagen is er behoorlijke ophef ontstaan over zelfverrijking van de afgetreden machthebbers. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin,…

Virtuele Nationale Kunstbeurs 2020

GFC NIEUWS- Het bestuur van de Stichting Nationale Kunstbeurs is momenteel druk bezig nieuwe methodes te ontwikkelen om het jaarlijks evenement toch doorgang te kunnen…

676 actieve Covid-19-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu 676 actieve Covid-19-gevallen. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto >>>

Hoteleigenaar opgepakt voor mensensmokkel

GFC NIEUWS- Een hoteleigenaar in Nickerie is aangehouden voor mensensmokkel. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

RvM geeft goedkeuring om raden te wijzigen

GFC NIEUWS- De Raad van Ministers (RvM) heeft in de afgelopen drie raadsvergaderingen waarin zij bijeen is gekomen, toestemming gegeven aan de regering om diverse…

Medisch-directeur SZF ook op non-actief

GFC NIEUWS- Medisch-directeur Humphrey Hasrat van het Staatsziekenfonds (SZF) is maandag op non-actief gesteld. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers….

Gedetineerden PID probeerden brand te stichten

GFC NIEUWS- Gedetineerden bij de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan (PID) hebben maandag geprobeerd om brand te stichten. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin,…

Maatregelen voor gezond maken economie Suriname

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft maatregelen aangekondigd die uiteindelijk moeten resulteren in het gezond maken van de totale situatie in Suriname. Dikke vrouwen makkelijk…

Schuldenlast Suriname ruim US$ 3 miljard

GFC NIEUWS- De totale binnenlandse en buitenlandse schulden zijn ongeveer US$ 3 miljard. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

10% solidariteitsheffing ingaande 1 september

GFC NIEUWS- Ingaande 1 september 2020 zal een 10% solidariteitsheffing wordt geïntroduceerd. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Betalen met cheques niet meer mogelijk

GFC NIEUWS- Ingaande 1 augustus is het betalen met cheques bij de banken niet meer mogelijk. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin,…

89 nieuwe Covid-19-gevallen bijgekomen

GFC NIEUWS- 89 nieuwe Covid-19-gevallen zijn de afgelopen 48 uur bijgekomen. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de…