fbpx

De kans op plotseling overlijden van je baby, wiegendood, verkleinen

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Het is een vreselijk drama als het kersverse ouders overkomt. Een baby die plotseling en zonder aantoonbare reden komt te overlijden.

Uiteraard is deze wrange dood niet altijd helemaal te voorkomen. Echter zijn er wel een aantal belangrijke maatregelen die kunnen worden getroffen om de kans op wiegendood te verminderen.

Veel Amerikaanse topexperts adviseren om baby’s jonger dan 1 jaar niet op de buik of zij te laten slapen. Het veiligst is om het kindje op de rug te laten slapen.

Een andere stap bij het voorkomen van wiegendood is door uw baby, alleen indien die al goed kan zuigen, meestal is dat het geval na 4 tot 6 weken, in slaap te brengen met een fopspeen.

Het is niet erg als de fopspeen uiteindelijk uit de mond van de baby valt. Daarbij moet wel erop gelet worden dat de fopspeen niet mag zijn verbonden aan een koord/touw. Gebruik uitsluitend een fopspeen zonder koord.

BEKIJK OOK
NCCR overhandigt medicatie uit Venezuela aan ministerie van Volksgezondheid

Een ander zeer belangrijk aspect is om beslist niet te roken in de omgeving van uw baby. Zorg voor schone lucht, voldoende luchtcirculatie en een aangename temperatuur.

Maak geen gebruik van muskietenkaars, insectenspray en andere chemicaliën in de buurt van uw kindje. Ook de smerige lucht die vrij komt bij het verbranden van huis- en tuinvuil is erg schadelijk voor u en uw kindje.

ANDERE MAATREGELEN

Verwijder speelgoed, stootkussens, dekens en kussens uit de wieg wanneer u uw baby in slaap brengt. Let wel: de rugligging.

Houd uw baby dicht bij u terwijl die slaapt, bij voorkeur in dezelfde kamer, maar niet in hetzelfde bed. Laat uw baby ook niet in bed slapen met andere kinderen.

Geef uw baby bij voorkeur borstvoeding, die geeft meer bescherming.

Rook niet tijdens de zwangerschap en drink geen alcohol. Eet zo gezond mogelijk.

Ga tijdens uw zwangerschap regelmatig voor controle bij uw behandelaar.