fbpx
Facebook Pagelike Widget

De kandidaatstelling(2)

Tijdens de politieke strijd, die reeds is aangevangen, moeten wij als oprechte landgenoten niet elkaar bespreken; we moeten een voorbeeld zijn voor de jeugd en vooral voor de buitenwereld. Dit gebeurt echter niet als delegaties naar het buitenland moeten vertrekken.

De voordrachten van bepaalde DNA – kandidaten zijn haast geen verrassing geweest. Het is wel te waarderen, dat enkelingen de eer aan zichzelf hebben gehouden; hetzij met veel interne strubbelingen.

Wijlen J. Lachmon (VHP voorzitter) poneerde destijds de stelling, dat jonge politici gekoppeld moeten worden aan een oude. Deze filosofie was bedoeld om zijn oude “ kliek ”te behouden. Hoeveel vrouwen kwamen toen aan bod?

De knoop is al enkele jaren terug doorgehakt door meer vrouwen te accommoderen op diverse posities. In vergelijking met andere landen is het ongeveer 13 % in Suriname.

Vrouwen zijn wereldwijd nog altijd onder vertegenwoordigd in politieke functies; maar het gaat de goede kant op.
In Nederland zijn 56 vrouwelijke Tweede Kamerleden en 5 ministers ( 46,7 % ).

Zweden spant de kroon met 56,5 %, daarna Finland en Frankrijk.

Het laagste aantal is in Griekenland ( 5 % ), gevolgd door Tsjechië, Slowakije en Litouwen elk met 7,1 %. Het slechtste is de Verenigde Koninkrijk, slechts 4 van de 32 ministers zijn vrouwen.

In Suriname zijn in 2010 vijf vrouwen rechtstreeks als DNA-leden gekozen en twee kwamen door opschuivingen binnen. Vermeldenswaard is echter, dat er thans slechts één vrouwelijke minister is, t.w. Alice Amafo op het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Binnen enkele partijen zijn vele kandidaten teleurgesteld, maar niet iedereen die ambities heeft, kan worden gekandideerd.

Gaat het amper om eigen belang en posities of gaat het om het algemeen belang ?
Het moet ook duidelijk zijn voor politici, die niet door de kiezers/het volk worden gedragen, dat zij plaats moeten maken voor anderen! Men moet een behoorlijke draagvlak hebben, want er wordt tegenwoordig veel van ze geëist.

Dezerzijds werd eens de stelling geponeerd, dat gekozen DNA-leden uitgesloten moeten zijn van het bekleden van bestuurlijke functies. Dit vanwege het feit, dat we door opschuivingen leden in DNA krijgen, die nauwelijks het woord kunnen voeren en niet optimaal de belangen van de kiezers en vooral van het volk kunnen behartigen.

De Statuten en Huishoudelijk Reglement van de partijen dienen regelmatig getoetst en vooral aangepast te worden aan de veranderende politieke ontwikkelingen van het land; alsook van de partijen.

De partijbeginselen en doelstellingen moeten stelselmatig worden verbreid.

Tenslotte zij gesteld, dat indien wij ons geliefd land willen ontwikkelen met alle ter beschikking zijnde natuurlijke hulpbronnen, dan moeten we een team hebben met liefde voor het land en met de nodige daadkracht!

Roy Harpal

Meer nieuws

Surinaamse kunst in de VS

GFC NIEUWS- Van 7 Surinaamse kunstenaars, verbonden aan Readytex Art Gallery, is werk opgenomen in een groepsexpositie in de VS: Cultural Encounters: Art of Asian…

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.