fbpx
De kandidaatstelling(1)

Binnen de meeste politieke partijen hebben DNA – leden, die twee- of meer zittingsperioden achter de rug hebben, bedankt of wensen niet terug te keren!

Zelfs leden, die één periode hun krachten hebben gegeven, zijn bedankt of door hun minimale inzet en draagvlak niet terug keren.

Echter lukt het niet met iedereen; vooral niet met Mahinder Jogie (VHP) van Saramacca , die de eer niet aan zichzelf wilt houden na 15 jaren.

Hij wordt onder meer beticht van het plegen van malversaties en fraude met grondpapieren en zelfverrijking.

Hij mag echter van geluk spreken, dat hij de zegen heeft van zijn voorzitter en de petitie, die tegen hem is ingediend heeft overleefd.

In DNA heeft hij vaak over corruptieve handelingen van anderen. De balk in zijn ogen oog ziet hij jammer genoeg niet. Het zou hem sieren om als opvoeder om de nodige volwassenheid te tonen en gehoor te geven aan de wensen van het kiezersvolk van zijn district.

Een risico is dat ontevreden kiezers zijn kandidaatstelling zullen afstraffen door op anderen of op andere partijen hun stem uit te brengen.

Indien Jogie stelt, dat hij nog steeds draagvlak heeft, zowel binnen de partij, als op het veld dan spreken de acties ende petitie tegen hem ingediend wel boekdelen.

Alhoewel hij redelijk van zijn taak heeft gekweten in DNA, kan hij ook zijn bijdrage daar buiten leveren als hij nu een stap achteruit doet in plaats van na 26 mei e.k. zoals hij dat zelf verklaart. Hij kan zijn agrarisch district vooruit helpen door te participeren in onder andere coöperaties, stichtingen en NGO’s.

Als wij de sterkte van de grote partijen in ogenschouw nemen, dan is het in Saramacca tijdens de verkiezingen in 2010 als volg geweest.

NF – 2.962 stemmen, MC – 3.377, VA(PL) 1.829, BVD / PVF 927 stemmen; in totaal 9.095 uitgebrachte stemmen.

Als wij de stemmen van NF samenvoegen met die van de VA ( PL) , die thans in V7 -verband opereert, dan ziet het wel rooskleurig uit voor deze combinatie. Totaal : 2.962 + 1.829 = 4.791.

In een gunstig geval kan de restzetel wel binnen worden gehaald door V7; dus van de drie zetels, twee.

Gesteld kan worden, dat anno 2015 de politieke situatie degelijk is veranderd. Met deze en andere cruciale factoren rekening houdend en de keuze van kandidaten zullen zeker een belangrijke rol spelen.

In Nickerie heeft Hariëtte Ramdin( ex DNP- / NDP’er) ook veel kritiek gehad, maar de VHP Sheriff heeft haar in bescherming genomen.

De ex HPP’er Sunderpersadlall en Rewtie Sitaram zijn evenals de zwaaister van de rok in DNA niet aan bod gekomen.

Wat de andere partijen binnen de V7-1 betreffen, is het de meesten gelukt om zonder noemenswaardige incidenten hun kandidatenlijsten af te ronden.

De NDP echter, kijkt nog de kat uit de boom en ze zijn bezig hun strategieën te bepalen. Slechts enkele kandidaten zijn bekend.

Er zijn ook andere DNA-leden, die de eer aan zich zelf moeten houden om een stap achteruit te doen. Rashied Doekhie behoort ook tot deze groep, de ex-dc werd in 2000 tegenkandidaat van Ronald Venetiaan als president en hij moest het onderspit delven(39 stemmen tegen 12 voor) .

Voorts Paul Somohardjo; eerste keer gekozen in 1973 als NPS’ er en Jenny Simons, die sedert 1996 DNA-lid is.

Tenslotte zij gesteld, dat iemand die niet meer gedragen wordt door het grootste deel van de achterban, zondermeer zijn / haar positie dient af te staan aan andere potentiële kandidaten.

Men is op eigen belang en behoud uit, er wordt niet meer gelet op integriteit, kwaliteit, etniciteit, betrouwbaarheid en inzet van politici.

Wil men de politiek ingaan omwille van de privileges, buitenlandse reizen met daggelden of om ’s landsbelang ?

Roy Harpal

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.