fbpx

De gezondheidsvoordelen van sinaasappelen

1. Versterkt het immuunsysteem

Sinaasappelen zitten bomvol vitamine C. Volgens een artikel in Pharmacognosy Reviews beschermt deze vitamine ons tegen vrije radicalen. Aangezien vrije radicalen schade in het lichaam aanbrengen en chronische ziektes kunnen veroorzaken, zorgt de vitamine C in sinaasappelen ervoor dat dit voorkomen kan worden.

Hierdoor kunnen ontstekingsreacties in het lichaam worden verminderd en kan de reactie van het immuunsysteem worden versterkt.

2. Bloeddrukverlagende werking

Het eten van sinaasappelen kan bijdragen aan een verlaging van de bloeddruk, omdat sinaasappelen veel hesperidine bevatten. Hesperidine is een stof die vooral in citrusvruchten voorkomt en wordt ook wel vitamine P genoemd.

Uit onderzoek blijkt dat sinaasappelsap waar hesperidine in aanwezig is een bloeddrukverlagende werking heeft, waardoor aangenomen kan worden dat deze stof de bloeddruk kan helpen verlagen.

3. Vermindert de kans op kanker

Uit onderzoek is gebleken dat de kans op darmkanker en leukemie verminderd kan worden dankzij sinaasappelen. De grote hoeveelheid vitamine C in deze fruitsoort kan namelijk bijdragen aan het voorkomen van mutaties in het DNA.

Een studie uit 2002 heeft daarnaast aangetoond dat de kans op kinderleukemie kleiner wordt wanneer het kind in de eerste 2 levensjaren regelmatig sinaasappel en banaan binnenkrijgt.

4. Verlaagt het cholesterolgehalte

De vezels in sinaasappelen kunnen het cholesterolgehalte verlagen, doordat deze het overtollige cholesterol opruimen. Dit blijkt uit een onderzoek uit 2010. In dit onderzoek ervaarden testpersonen met een hoog cholesterolgehalte een afname van slecht cholesterol (LDL-cholesterol) nadat zij gedurende 60 dagen sinaasappelsap dronken.

OOK INTERESSANT
Bijwonen van live sportevenementen verbetert welzijn en vermindert eenzaamheid

5. Een gunstige werking voor diabetici

Dat sinaasappelen rijk zijn aan vezels is niet alleen gunstig voor het cholesterolgehalte, maar ook voor de bloedsuikerspiegel. Studies hebben namelijk aangetoond dat de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 1 of 2 stabieler is wanneer ze voldoende vezels binnenkrijgen.

Sinaasappelen bevatten van nature fructose (fruitsuiker). Als fructose in combinatie met vezels wordt gegeten, dan wordt de fructose langzamer vrijgegeven. Je lichaam heeft dan meer tijd om de fructose te verbranden.

Belangrijk om te weten: vermijd sinaasappelsap uit pak. Hier zit meestal veel fructose in, terwijl het amper vezels bevat. Bijna alle vezels zijn tijdens het productieproces verloren gegaan.sinaasappelen

6. Zorgt voor een gezonde huid

Vitamine C beschermt de huid tegen schade (door bijvoorbeeld de zon) en is noodzakelijk voor de aanmaak van collageen: een stof die de huid soepel houdt. Doordat sinaasappelen veel vitamine C bevatten, kan het eten van deze fruitsoort bijdragen aan een gezondere en jonger uitziende huid.